Eläkeläisten köyhyyttä on torjuttava

Puheet kestävyysvajeesta tai heikentyvästä taloudesta ovat tuttuja ja raha hyviinkin kohteisiin on tiukassa. Juuri siksi nyt on panostettava haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Ihmisiin, joilla ei välttämättä ole varaa odottaa talouden kääntymistä. Heidän arjestaan on huolehdittava nyt eikä vasta sitten kun se on joko vaikeampaa tai myöhäistä.

Eläkeläisten osalta takuueläkejärjestelmällä taataan vähimmäistulotaso, mikäli kansan- ja työeläkkeet ovat jääneet pieniksi. Tätä kirjoittaessani takuueläke on 736,64 euroa kuukaudessa bruttona. Se ei ole paljon, varsinkaan yksinelävälle eläkeläiselle jokapäiväisestä elämästä huolehtimiseen.

Moni takuueläkkeeseen oikeutettu on jo ennen eläkkeelle siirtymistään kärsinyt työkyvyttömyydestä tai pitkäaikaistyöttömyydestä, pitkittynyt taloudellinen ahdinko jatkuu eläkkeelläkin ja haittaa mm. terveydestä huolehtimista. Terve ja aktiivinen eläkeikä on eläkeläisen lisäksi myös yhteiskunnan edun mukaista.

SDP ajaa takuueläkkeisiin 10–20 euron korotusta seuraavalle vaalikaudelle. Samaan pyrittiin jo syksyn budjettiriihessä. Silloin tavoitteemme ei saavuttanut riittävää kannatusta.

Korotus ei ole suuren suuri, mutta se mahdollistaa ylimääräisen ruokakassin, pari uimahallikertaa tai matkan tapaamaan ystävää. Korotus maksaisi noin 12,5–30 miljoonaa euroa vuodessa. Tavoitteemme on perusteltu, kohtuullinen ja myös oikeudenmukainen.

Tuula Peltonen

kansanedustaja (sd.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.