Eläkeläisten ostovoima heikkenee

Eläkeindeksin tarkistus kaksi kertaa vuodessa ei tänä vuonna riittäisi edes työeläkkeiden ostovoimapäivitykseen, koska eläkeläisten ostovoima on heikentynyt viime vuosina ja kuluvana vuonna erittäin voimakkaasti. Työeläkekorotus vuonna 2008 on 2,4 prosenttia ja inflaatio nousi toukokuussa jo 4,2 prosenttiin.

Eläkkeensaajien reaalinen ostovoima heikkenee virallisia lukuja enemmän, koska heidän kulutuskorissaan painoarvo muodostuu elintarvikkeista, asumisen energiakustannuksista ja terveydenhoidosta ja nämä erät tulevat nousemaan keskimäärin yli kymmenen prosenttia tämän vuoden aikana. Eläkeläisvastainen eliitti ei tunnusta tarvetta eläkeläisten oman elinkustannusindeksin seuraamiseen.

Julkisuudessa selitetään leikatun indeksin toimivan vaikkakin vuoden viiveellä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Eläkekorotukset ovat jo vuosia olleet alhaisempia kuin hintojen korotusten yhteisvaikutus. Eläketurvakeskus (ETK) on se toimija, jonka ensimmäisenä tulisi tuottaa puolueetonta tietoa eläkkeellä olevien ostovoiman heikkenemisestä, näin kansanedustajatkin pysyisivät ajan tasalla. Senioripuolue on tehnyt siitä ehdotuksia, samoin kuin eläkkeiden päivityksestä, alkuperäisen palkkoja seuraavan mallin mukaan.

ESKO JÄRVENPÄÄ Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.