Eläketurvakeskus satuilee

Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tuoreen tutkimuksen mukaan 2000-luvun alkupuolella työstä eläkkeelle siirtyneiden omaeläkesuhde oli noin 60 prosenttia. Tutkimustulokset antavat myönteisen mutta virheellisen kuvan eläketurvalle asetetun tavoitteen onnistumisesta.

Tutkimuksen kohteena olivat vuosina 1999-2003 työstä eläkkeelle siirtyneet henkilöt. Tutkimuksessa havaittiin, ettei kyseisinä vuosina tapahtunut isoja muutoksia, vaan eläkkeiden ja palkkojen suhteet säilyivät tasaisina. Miten tämä on mahdollista, kun leikattu indeksi heikentää eläkkeiden korotuksia niin, että vain palkankorotusten viidesosan korotusvaikutus siirtyy eläkkeisiin?

Eläkkeiden suhde palkkaan muuttuu hitaasti, tutkijat korostavat.

Omakohtainen havainto - jota tukee myös tilastokeskuksen puolueeton tieto - on, että kymmenessä vuodessa eläkkeiden reaalinen ostovoima alenee noin kymmenen prosenttia, joten 60 prosentin alkueläkkeestä onkin enään jäljellä vain 50 prosentin reaalinen ostovoima verrattuna eläkkeelle jääntihetken palkkaan.

Tutkimus on valitettavasti levinnyt laajalti julkisuuteen, viimeksi sen julkaisi Ilmarisen asiakaslehti.

Eläkeläisillä on riittämättömät keinot oikaista virheellistä tietoa ja siksi monet uskovat leikatun indeksin vähäiseen heikennykseen. Eläketurvakeskuksen kannattaisi kuitenkin päivittää tiedotusmoraalinsa kestävän kehityksen mukaiseksi. Suuret ikäluokat eivät satuja hyväksy.

ESKO JÄRVENPÄÄ kaupunginvaltuutettu (SSP) Jämsä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.