Eläketurvakeskus satuilee

Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tuoreen tutkimuksen mukaan 2000-luvun alkupuolella työstä eläkkeelle siirtyneiden omaeläkesuhde oli noin 60 prosenttia. Tutkimustulokset antavat myönteisen mutta virheellisen kuvan eläketurvalle asetetun tavoitteen onnistumisesta.

Tutkimuksen kohteena olivat vuosina 1999-2003 työstä eläkkeelle siirtyneet henkilöt. Tutkimuksessa havaittiin, ettei kyseisinä vuosina tapahtunut isoja muutoksia, vaan eläkkeiden ja palkkojen suhteet säilyivät tasaisina. Miten tämä on mahdollista, kun leikattu indeksi heikentää eläkkeiden korotuksia niin, että vain palkankorotusten viidesosan korotusvaikutus siirtyy eläkkeisiin?

Eläkkeiden suhde palkkaan muuttuu hitaasti, tutkijat korostavat.

Omakohtainen havainto - jota tukee myös tilastokeskuksen puolueeton tieto - on, että kymmenessä vuodessa eläkkeiden reaalinen ostovoima alenee noin kymmenen prosenttia, joten 60 prosentin alkueläkkeestä onkin enään jäljellä vain 50 prosentin reaalinen ostovoima verrattuna eläkkeelle jääntihetken palkkaan.

Tutkimus on valitettavasti levinnyt laajalti julkisuuteen, viimeksi sen julkaisi Ilmarisen asiakaslehti.

Eläkeläisillä on riittämättömät keinot oikaista virheellistä tietoa ja siksi monet uskovat leikatun indeksin vähäiseen heikennykseen. Eläketurvakeskuksen kannattaisi kuitenkin päivittää tiedotusmoraalinsa kestävän kehityksen mukaiseksi. Suuret ikäluokat eivät satuja hyväksy.

ESKO JÄRVENPÄÄ kaupunginvaltuutettu (SSP) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.