Eläkkeiden korotuksilla kansantalous nousuun

Budjettikäsittelyssä on taas puhuttu eläkkeiden taitetusta indeksistä, puolesta ja vastaan. VM:n virkamiehet valistavat, että valtiolla ei ole varaa kunnon eläkkeisiin. Miksi ei? Eihän valtio maksa eläkkeitämme.

Entä jos maksetaan eläkeläisille kertasuorituksena se raha, minkä olemme menettäneet taitetun indeksi vuoksi. Se merkitsisi jopa kymmeniätuhansia euroja eläkeläistä kohti. Valtio ja kunnat saisivat miljardien ylimääräisen veropotin.

Eläkeläisillä olisi varaa korjailla kotejaan, korvata autojaan uudemmilla, ostaa laadukkaita kotimaisia elintarvikkeita ja käyttää palveluja. He voisivat avustaa rahallisesti entistä paremmin lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Sosiaalimenot vähenisivät. Työllisyys paranisi, mikä toisi lisää tuloveroja. Piristyvä kauppa kasvattaisi arvonlisäverokertymää. Työttömyyden väheneminen vähentäisi kuntien ja valtion kuluja.

Kasvavia verotuloja voitaisiin käyttää velkojen lyhennyksiin, myös korjausvelkojen. Mutta samalla eläkeyhtiöiden varallisuus pienenisi kerralla miljardeja. Kasvava palkkasumma tuottaisi entistä enemmän eläkemaksuja. Menetys korvautuisi nopeasti korkojen kera.

Toteutuessaan edellä kuvattu nostaisi kansantaloutemme kerralla plussalle. Tällainen kertarysäys ei pitkään auttaisi. Talous tasaantuisi, mutta nykyistä korkeammalle tasolle. Kohta voitaisiin julistaa lama päättyneeksi. Utopiaako? Tuskin!

Juha Nikulainen

eläkeläinen

Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.