Eläkkeiden ostovoima noussut

Esko Järvenpää hämmästeli (Ksml 6.7.) Eläketurvakeskuksen tutkimuksen tuloksia, joiden mukaan vuosina 1999-2003 eläkkeelle siirtyneillä eläkkeiden ja palkkojen suhteet säilyivät tasaisina. Järvenpää kysyy, "miten tämä on mahdollista, vaikka leikattu indeksi heikentää eläkkeiden korotuksia niin, että vain palkankorotusten viidesosan korotusvaikutus siirtyy eläkkeisiin".

Järvenpää sotkee nyt kaksi eläketurvan tavoitteiden kannalta tärkeää tutkimuskohdetta: mikä on eläkkeen osuus henkilön työuran lopun vakiintuneesta palkasta eläkkeen alkaessa (korvausaste) ja miten eläkkeen ostovoima säilyy eläkkeellä ollessa.

Järvenpään siteeraama tutkimus käsitteli ainoastaan korvausasteita, ei sitä, mitä eläkkeen ostovoimalle tapahtuu eläkeaikana. Se taas oli Järvenpään keskeisenä huolena.

Mutta näyttää siltä, että siinäkin Järvenpäällä on jokin väärinymmärrys. Eläkkeen reaalinen ostovoima säilyy ennallaan, jos eläkkeitä tarkistetaan indeksillä, joka seuraa yksinomaan kuluttajahintaindeksiä, kuten kansaneläkeindeksi.

Sen sijaan työeläkeindeksin mukaiset tarkistukset ovat parantaneet työeläkkeiden reaalista ostovoimaa kymmenen viime vuoden jaksolla (1999-2009) 6,1 prosenttia. Työeläkkeiden tarkistamiseen käytettävä työeläkeindeksi kompensoi hintojen muutoksen lisäksi viidesosan palkansaajien reaaliansion muutoksesta, kuten Järvenpää kirjoituksessaan tietääkin.

Tämä ei poista tosiasiaa, että maksussa olevat työeläkkeet jäävät jälkeen keskipalkan kehityksestä ja sitä enemmän, mitä nopeampaa palkkojen reaalikehitys on. Sitä ei kiistä kukaan, se on itsestäänselvyys, joka seuraa työeläkeindeksistä lakiin kirjatusta säännöksestä. Eläkkeiden palkkatasoa hitaampaa kehitystä ei kuitenkaan tule tulkita eläkkeiden reaalisen ostovoiman laskuksi. Sellaista tulkintaa voisi luonnehtia jo tarkoitushakuiseksi.

ARTO LAESVUORI erityisasiantuntija Eläketurvakeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.