Elämää minareettien varjoissa

Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki paheksuu sveitsiläisiä minareetti-kansanäänestyksen tulosta: "Minne unohtuivat vapaus, veljeys ja tasa-arvo? Selän kääntäminen perinteisille arvoille viestii, että jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset". Kärki löytää syyksi ääri-islamilaisuuden sekä terrorismin pelon ja pelon lietsojiksi muukalaisvihamieliset puolueet, mutta ovatko ne ainoita pelon lietsojia?

Suomalaisen median välittämän kuvan mukaan - jonka todenperäisyydestä en voi varmistua - niissä maissa, joissa islam on valtauskonto, se näyttäytyy erilaisten diktatuurien poliittisen vallankäytön ja kiihotuksen välineenä, jossa ei ole tilaa tasa-arvolle, veljeydelle ja vapaudelle.

Joissakin islamilaisissa maissa eriuskoinen ei pääse valtion virkaan tai korkeakouluun opiskelemaan, Iranin armeijassa kristitty ei voi olla muslimin esimies, Algeriassa muslimien uskoa uhkaavan materiaalin hallussapidosta saa kahdesta viiteen vuotta vankeutta sekä 12 000 dollarin sakot. Pew Forum tutkimuslaitoksen kyselytukimuksen mukaan 18-29 -vuotiaista amerikkalaismuslimeista neljäsosan mielestä itsemurhaiskuja voidaan pitää oikeutettuina ja FBI:n mukaan USA:ssa 10 prosentissa sikäläisistä moskeijoista julistetaankin edelleen jihadia.

Vaikka politisoitunut ja valtaan päässyt islam näyttäytyykin fatvoineen ja jihadeineen hyvin suvaitsemattomana ja väkivaltaisena, olisi absurdia väittää, että kaikki muslimit ovat sellaisia, olen oppinut tuntemaan erittäin asiallisia, ystävällisiä ja huomaavaisia muslimeita kotikaupungissammekin.

Euroopassa lainsäädäntövalta on annettu edustukselliselle demokratialle, ei poliittisille ja uskonnollisille yksivaltiaille, joihin poliittinen islam pyrkii. Ongelma näyttääkin kulminoituvan nimenomaan moskeijoihin, koska niissä islam politisoidaan ja siitä tehdään maallisen vallankäytön väline. Suvaitsevia muslimeja kyllä löytyy, mutta mistä löytyvät suvaitsevaisuutta, veljeyttä ja tasa-arvoa julistavat imaamit näihin moskeijoihin?

En ole kuullut, että missään moskeijassa julistettaisiin fatvoja tai jihadeja tasa-arvon, vapauden tai veljeyden puolesta, sekä vastustettaisiin uskonnollista diktatuuria islamilaisissa maissa. Luonnollisesti näin, koska moskeijat ovat joko riippuvaisia näiden diktatuurien rahoituksesta tai imaamit pelkäävät henkensä ja taloutensa puolesta, kuten eurooppalaisetkin.

Vuosikausia todeksi osoitettu väkivallan käyttö ja sen todellinen uhka ovat tehneet tehtävänsä Sveitsin lisäksi muuallakin Euroopassa, kuten taannoiset pilapiirroskohut osoittivat.

Esimerkiksi EU:iin pyrkivässä Turkissa käyneenä olen vakuuttunut, että turkkilaiset ovat ystävällisiä ja mukavia ihmisiä. Mutta moni Turkin kansalainen on kanssani varmasti samaa mieltä, että ei haluaisi hankkiutua turkkilaisen poliittisen ja uskonnollisen järjestelmän kanssa erimielisyyksiin. Oletan, että sveitsiläiset eivät ole ajatelleet äänestäneensä uskonnonvapautta vastaan, vaan eurooppalaisen vapauden, veljeyden ja tasa-arvon puolesta.

RISTO HUTTUNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Poliittisen poliisin paluu

Kiristäjät liikkeellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.