Elämää suurempi ilta

Kun Steeples-rumpali Aarne ”Arska” Vesterinen lausahti otsikon lauseen Silvery-konsertin tauolla, lause ei kuulostanut lainkaan kliseeltä; se tulvahti huippumuusikon suusta sydämen kautta.

Vuosi sitten Jyväskylän Kesän telttakonsertti Kampuksella oli huippuyhtye Steeplesin ”Tää se päivä on” -juhlaa, jolloin Arska hoiteli rumputahdit koko pitkän illan.

Nyt Kesän iloinen 50-vuotispaukku (oikeasti 49 v) räjähti Popparissa: ”Silvery nyt ja ennen” oli uskomaton spektaakkeli, joka osoitti jyväskyläläisen kulttuurin, musiikin voiman ja tehtävän historiaa taaksepäin tulkiten tästä päivästä 60-luvun hekumaan.

Paidat liimautuivat selkään sekä lauteilla että lattialla. Tuli mieleen 60-luvun lopun tunnelma Laukaan Yhteiskoulun konvassa, kun Anna-Kaisa Hännisen (nyk. Hermunen) kanssa kuiskailtiin The Platters -suosikin Twilight Timen tahdissa. Silvery oli koulun puheenaihe.

Poppari oli ylitäyteen buukattu, mutta sopu sijaa antoi, mm. trubaduuri, ex-Ilokiven henki Hepe Nieminen istui iloisena toisen kankun varassa lähes kolme tuntia.

Hurjan facebook- ym. palautteen mukaan täysi sali olisi tulvinut vaikka kolmeen konserttiin. Liian moni jäi pettyneenä paitsi Silvery-fiiliksestä.

Silvery oli 1960-luvun puolivälin jälkeen merkittävä nuorison idoli, jopa valtakunnallisesti. Viisi lyseolaista, ”kympin laulajat”, jotka lauloivat kuin Beatlesit, hallitsivat stemmat ihailtavan hyvin. ”Help”-sovitus ja ”With a little help from my friends” olivat oiva esimerkki Lennon–McCartney -legendoista. Ameija vähän sotki yhtyeen matkaa, mutta apuun riensivät Juhani ”Jussi” Kauppinen ja Rauno ”Roope” Julin (Silvery 2, 1968–1970).

Laulutaito ei ole minnekään 50 vuodessa kadonnut, eikä riemukas meno. Alkuperäiskokoonpano, viisi sutjakkaa veijaria yhä, eli Veikko ”Veksa” Nyberg (kitara), Sakari ”Saka” Jousenkylä (basso), Pekka ”Vando” Suvanto (rummut), Aarno ”Palle” Yliselä (urut, haitari, kitara) sekä oiva laulusolisti Pertti ”Pepe” Valtonen loivat sellaisen huumatunnelman, jota enää harvoin Jyväskylässä kokee.

Ilta alkoi arvokkaasti Juhani Ahon ”Rautatien” sanomalla, jonka Vando Suvanto oli säveliksi piirtänyt. Ennen alkuperäistä kokoonpanoa lauteilla kävivät Silvery-trio, kvintetti, kvartetti ja Silvery 2.

Paljon yhtyeen omaa tuotantoa, ja lopuksi sydämen pysäyttäjät California dreamin’, To love somebody, Saat miehen kyyneliin ja monet muut nostalgiseen ryöppyyn houkuttavat ja koukuttavat biisit. Onnittelut ja kiitokset loistavalle yhtyeelle. Isot punaiset ruusut Jyväskylän Kesälle ja risut Keskisuomalaiselle, joka jätti loppuunmyydyn upean spektaakkelin täysin huomiotta!

Risto Urrio

Silvery-fani vuodesta 1966

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.