Elintärkeä syntymätodistus

Meillä Suomessa jokaisen lapsen syntymä rekisteröidään. Uusi ihminen saa henkilöllisyyden, nimen, kansalaisuuden ja siihen kuuluvat oikeudet.

Maailmanlaajuisesti joka kolmas alle 5-vuotias lapsi on vailla syntymätodistusta. Siis 230 miljoonaa lasta. Luku on arvio ja todennäköisesti rekisteröimättömiä lapsia on enemmän.

Nämä paperittomat lapset syntyvät, elävät ja kuolevat ilman, että siitä jää jälkeä. Lapsen arjessa paperittomuus merkitsee esimerkiksi sitä, että hän ei välttämättä pääse lääkäriin tai valmistu koulusta. Kun rekisteröimätön lapsi ei saa tarvitsemaansa terveydenhoitoa, pahimmillaan lapset kuolevat täysin ehkäistävissä oleviin tauteihin ja komplikaatioihin.

Yhteiskunnalliset vaikutukset ovat moninkertaiset. Ilman syntymärekisteröintiä lapset puuttuvat valtion tilastoista ja ovat näkymättömiä, kun päätetään terveys- ja koulutuspalveluista tai lastensuojelutarpeista. Riittämättömät peruspalvelut vaikuttavat kokonaisiin ikäluokkiin.

Suomen World Vision tekee työtä syntymärekisteröinnin yleistymiseksi kouluttamalla vanhempia sen tärkeydestä sekä helpottamalla todistuksen hankintaa. Esimerkiksi Kenian Meibekissä vastasyntyneen voi nyt rekisteröidä terveysasemalla heti synnytyksen jälkeen. Kotisynnytysten väheneminen lisää paitsi turvallisia synnytyksiä myös lasten syntymärekisteröintiä.

Syntymätodistus jää usein hankkimatta, koska sen merkitystä ei ymmärretä, se maksaa ja se on haettava kaukaa. Meibekissä lapset rekisteröidään usein vasta koulun päättökokeen lähestyessä, koska osallistuminen kokeeseen edellyttää sitä.

Ihmiset voivat jättää syntymän ja kuoleman rekisteröimättä myös epäluulon ja pelon vuoksi. Erityisesti syrjityt väestöryhmät ja vähemmistöt pelkäävät, että tietoa käytetään väärin.

Rekisteröimättömiä lapsia on eniten köyhimmissä maissa sekä hauraissa valtioissa. Erityisen hankalassa asemassa ovat vähemmistöihin kuuluvat lapset, pienet pakolaiset, kodittomat, vammaiset sekä lapsikaupan uhrit. He puuttuvat todennäköisimmin valtion tilastoista.

Jotta nämä haavoittuvimmat lapset rekisteröitäisiin ja heidän oikeutensa toteutuisivat, on tärkeää tiedottaa syntymätodistuksen merkityksestä lasten elämässä sekä samanaikaisesti kehittää entistä kattavampia tiedonkeruujärjestelmiä. Molempiin tarvitaan tiivistä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan ja paikallisten yhteisöjen kanssa.

Anne Pönni

yhteiskuntasuhteiden johtaja

Suomen World Vision

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.