Elintason laskeminen toisi hyötyjä

Meillä on edessä tulevaisuudessa elintason lasku. Tällaisia ei ole juuri kirjoitettu ihmisten peloiksi. Mutta tämä on edessä vääjäämättä jos valtiovalta edelleen köyhiä maita Euroopassa runsain käsin auttelee.

Tämä elintason lasku koettelee kaikkia maita Euroopassa ja muualla maailmassa. Tähän asti on eletty kulutusjuhlaa tietämättä tai olla olevinaan tietämättä tulevaisuudesta, mihin tämä luonnonvarojen tuhlaus lopulta johtaa.

Meilläkin on paljon ihmisiä jotka elävät kädestä suuhun: ovat kulutusjuhlien ulkopuolella esim. suurperheiset. Mutta näiden suuriperheidenkin pitäisi osata ostaa sellaista ruokatavaraa, mitä ihminen ravinnokseen tarvitsee, ei kaikkia valmisruokia, jota kaupat ovat pullollaan. Paljon halvemmaksi tulee kun valmistaa ruuan kotona itse.

Paljon riippuu siitä, miten ihmiset elävät arkipäivää. Tämä elintason lasku ei tunnu läheskään niin rajulta kun opimme käyttämään rahaa järkevästi. Ostamme vain sitä mitä todella tarvitsemme. Meillä viedään syömäkelpoista ruokatavaraa kaatopaikoille satoja tuhansia kiloja. Onko tämä järkevää rahankäyttöä.

Suuret rekka-autot rahtaavat edestakaisin ensiksi kauppaan myytäväksi ruokaa ja sen jälkeen samaa ruokatavaraa kaatopaikoille.

Kuinkahan paljon tähänkin rahtaamiseen kulutetaan euroja ja ihan tyhmyyden takia. Kauppojen pitäisi järkeistää tavaratilauksia. Tilataan vain sen verran mitä ihmiset ostavat. Mieluummin niin ja ensin jopa hiukan vähemmän, mitä luullaan menevän kaupaksi. Näin tavara ei jää seisomaan moniksi viikoiksi.

Autoistuminen on lisääntynyt hurjasti. Tässäkin olisi perkaamisen varaa, voisi ajatella että yksi auto perhettä kohti riittäisi. Ihmiset, jotka olevat jo ansiotyönsä tehneet eläkkeellä, eivät välttämättä autoa tarvitse, riittää kun kulkee julkisella autoilla. Näin polttoaineita ei tarvitsisi niin paljon maahan tuoda ja saasteet vähenisivät.

Ajatellaan 15–20 prosentin elintason laskua, joka on nykyiseen tasoon nähden aika suuri mutta mahdollinen. Tiet paranisivat paljon, kun autoilu teillä vähenisi. Kuluttaisimme vähemmän – kaikkea ruuasta vaatteisiin – ja autoja olisi 20–30 prosenttia vähemmän. Suuret rekka-autot vähenisivät teiltä ja tiet pysyisivät paremmin kunnossa. Elämisen taso paranisi huomattavasti. Että hyötyäkin tästä elintasonlaskusta olisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.