Eloa Jyväskylän kauppatorille!

On todella surkeaa, että Jyväskylästä häviää kauppahalli. Kadehdin kaikkien niiden kaupunkien asukkaita, joissa on elävä kauppahalli. Olisin valmis muuttamaan Tampereelle pelkästään kauppahallin takia, ja kesäni kohokohtia ovat vierailut Kuopion kauppahallissa. Kuopiossa jos missä näkyy, mikä merkitys kauppahallilla on torielämälle.

On surullista, että jyväskyläläiset ovat markettiväkeä, joille kalaksi kelpaa altaasta ongittu muoviin pakattu saalis ja karjalanpaistiksi valmiiksi kuutioidut luuttomat lihat, nekin muoviin pakattuina.

On vaara, että kauppahallin lähdettyä torilla on entistäkin vähemmän elämää. Mahtaakohan kuntokeskukseen ja sieltä pois kiirehtivä kroppaansa trimmaava väki olla kiinnostunut torin tarjonnasta! Jäljelle jää tyhjä, autio tori, jolta nykyään ei sen reunaan rakennetun aivan liian ison, tylsän yksitoikkoisen näköisen ja ikävän värittömän asuinrakennuksen vuoksi näy enää edes elävää luontoa, Harjua.

Olen tehnyt Jyväskylän kaupungille kuntalaisaloitteen, että kauppatorille rakennettaisiin pienehkö kevyt rakennus, johon tulisi kalakauppa ja -ravintola. Olemme nauttineet tuoreista kaloista valmistetun aterian vastaavanlaisissa - tungokseen asti suosituissa - paikoissa Münchenissä ja Wienissä.

Yhtenä perusteluna esitän, että ihmisillä - ainakin minulla itselläni - on tarve saada tulla palvelluksi henkilökohtaisesti. On aivan eri asia saada tehdä ostoksia ystävällisen, palvelevan myyjän kanssa kuin poimia ruokatarvikkeita marketin hyllyiltä.

Toisena perusteluna on, että tällainen kalakauppa ja -ravintola toisivat torille elämää ja varmasti asiakkaita muillekin torimyyjille, mitä kuntokeskus ei ehkä tee.

Vetoan aloitteessani myös kaupungin tahtoon kannustaa yrittäjyyttä. Onhan kohtuutonta, että Jyväskylässä pitkään kalakauppaa pitäneelle perheelle ei ole tarjolla paikkaa, missä jatkaa työtään. Olemme itse olleet onnellisia siitä, että olemme saaneet Mäkisiltä hyvää palvelua vuoden 1971 alusta tähän päivään asti.

Perusteluista vähäisin ei ole toive, että Jyväskylään saataisiin lopultakin kalaravintola, jossa olisi tarjolla tuoreesta kotimaisesta kalasta valmistettua ruokaa.

MARJATTA ROSTI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.