Elokuvan taikaa

Yleisesti uskotaan, että hyvä elokuva menestyy taloudellisesti. Tämä ei valitettavasti kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Monet "elämää suuremmat" klassikotkaan eivät ole olleet kassamagneetteja toisin kuin jotkut jopa lähes keskinkertaiset yleisöä halvalla tavalla kosiskelevat tusinapätkät. Ovatko siis suuret lipputulot elokuvan todellisen tason mittari? Ei todellakaan, sillä suurta mestariteosta ei mitata rahalla, se olisi loukkaus alan todellisia asiantuntijoita kohtaan.

Todella suuren elokuvan syvällisesti katsonut ja löytänyt tuntee kyllä omansa, ja yleensä palaa sen ääreen väsymättä yhä uudelleen. Tuohon niin kiehtovan sekä arvoituksellisen mystiseen tunnelmaan, josta aina löytyy jotain uusia sekä mielen sopukoita ravistelevia arvoituksia. Klassikon yksi ominaispiirre onkin että se antaa arvokkaasti katsojan päästä kiirehtimättä elokuvan rytmiin ja henkeen. Kaikkea ei näytetä eikä kerrota vaan annetaan mielikuvitukselle tilaa sopeutua. Ja kun elokuva loppuu sen tapahtumat on vangittu katsojan sieluun ja jättää upeat muistot elämään mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Sillä klassikkoelokuvan loisto ei himmene koskaan. Sitä katsoessaan aistinautinnot seuraa toisiaan ja tuntuu kuin kävelisi näkymättömiä portaita johonkin salaiseen paikkaan, jossa haaveet toteutuu ja arki katoaa. Ja lopulta löydämme sieltä omia haikeita muistoja sekä koemme sen täydellisen sinisen hetken josta emme halua pois. Sillä elokuva parhaimmillaan on heijaste ihmisten elämässä, sen monissa toiveissa ja totuudessa. Ja, niinkuin legendaarinen ohjaaja John Huston toteaa: Elokuva on taikaa ja totuutta, puhdasta magiikkaa. Ja se on parhaimmillaan valtava kokemus.

Ja Oscarin saa...

HEIKKI JÄRVELIN Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.