Elvytyspaketti auttaa yrittäjiä

Työnantajien kansaneläkemaksun poisto nousi julkisuuteen vastaantulona elinkeinoelämälle. Todellisuudessa suurimmat hyötyjät ovat suuryritykset ja kuntasektori. Pienyrittäjille merkittävämpää on työmarkkinajärjestöjen sopu monista työehtokysymyksistä. Lakkoaaltoa ei tarvitse pelätä. Kuitenkin valtion budjettiin tämä tekee 800 miljoonan euron loven.

Näin iso vastaantulo hallitukselta siirtää katseet nyt suuryritysten suuntaan. Jos toisessa vaakakupissa on voittojen maksimointi ja toisessa työntekijöiden työllisyys ja heidän lisäkouluttaminen taantuman aikana, eikö tulevaisuuteen katsovan kannata pitää kiinni työvoimastaan? Pirkanmaan yrittäjien kampanjassa "Emme irtisano ketään" on tyyliä. Silloin toki, jos yritysten tilauskirjat ovat totaalisen tyhjiä, on parempi lomauttaa kuin kaataa yritys.

Yritysten henkilöstökouluttaminen helpottuu. Työntekijöiden koulutuksen pitäisi mielestäni jatkossa tapahtua firman sisällä, tähtäimenä moniosaaminen. Valtio osallistuisi nimenomaan palkkakustannusten kompensointiin eikä vain kouluttajan palkkioon kuten nykyään.

Niille yrittäjille, joiden tulot ovat pienet, tulee myös hyviä uutisia. Elinkeinon harjoittajan ja maatalouden harjoittajan jaettava yritystulo voitaisiin verovelvollisen vaatimuksesta verottaa kokonaan ansiotulona. Minua on sapettanut sivustakin, kun raskasta työtä tekevä yrittäjä on joutunut 28% pääomaveron maksajaksi, vaikka ansiotuloverotus on edullisempaa.

Rakennushankkeista syntyvä työllisyysvaikutus on maakunnassamme kuluvana vuonna merkittävä. Teiden, siltojen, kevyenliikenteenväylien, vesi- ja viemäröintien, koulujen, vanhainkotien ja muiden julkisten tilojen rakennushankkeet näkyvät ja tuntuvat pian eri puolella Keski-Suomea.

Sujuvat liikenne- ja viestintäyhteydet ovat yrittämisen edellytys. Ei vain maakuntakeskuksissa, vaan kaikkialla. Bioenergiahankkeet, joita Keljon lämpölaitoskin osaltaan siivittää, pääsevät vauhtiin. Kotitalouksillakin on nyt hyvä aika rakentaa, sillä kotitalousvähennyksen yläraja nostettiin kuuteen tuhanteen euroon.

Yrittäjän kannalta on loistojuttu, että poisto-oikeus kaksinkertaistuu. Investoimalla nyt saa siis merkittävän verohyödyn. Ulkopuolisten kannattaa muistaa, että tämä on vain veronmaksun siirtoa tulevaisuuteen, kyllä yrittäjä joutuu tuloksestaan veronsa maksamaan. Rahoituksen täytyy tietysti toimia, että yritys voi kantaa riskiä.

Minusta on oikein, että elvytämme harkitun suunnitelman mukaisesti. Emme tee paniikkiratkaisuja. Näin voidaan tehdä, sillä meidän velkamme suhteessa bruttokansantuotteeseen on Euroopan pienin, 29 prosenttia. Ja totisesti meidän elvytyspakettimme on Euroopan suurimpia. Tämä on osoitus pääministeri Vanhasen oikeanlaisesta johtajuudesta, varsinkin kun heikompien perusturvasta pidetään silti huoli. Kansainväliselle markkinatilanteelle emme voi mitään, mutta kotimaan toimilla voimme tehdä nimenomaan pk-sektorin osalta paljon.

Me Suomen keskustassa uskomme Keski-Suomen tasapainoiseen kehittymiseen. Toivottavasti uskovat yrittäjätkin. Yrittäjien päätökset ovat tulevaisuudessakin avain rahavirtoihin ja työpaikkoihin - maakuntamme menestymiseen!

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.