Emme voi aina ostaa jotain kivaa

Marjo Pakka kirjoitti hiukan yksioikoisesti Äijälänrannan koirapuistosta (Ksml 28.5.).

Ensinnäkin, toin lautakunnan keskustelun aikana esiin sen että Äijälänrannan koirapuisto sijaitsisi vain 3,5 km päässä lähimmästä koirapuistosta eli Pohjanlammen koirapuistosta. Jos meillä olisi kaupungissa varaa rakentaa koirapuisto, tulisi sitä mielestäni ensisijaisesti suunnitella pohjoiseen Jyväskylään, jossa ei koirapuistoa ole ollenkaan.

Lautakunta kuitenkin päätyi joko rakentamaan koirapuiston Äijälänrantaan tai sitten ei ollenkaan. Äänestyksen jälkeen jälkimmäinen vaihtoehto tuli valituksi. Koirapuistolle kaavoituksessa varattu paikka toki jää odottamaan taloudellisesti parempia aikoja.

Olen myös Pakan kanssa eri mieltä siitä, ettei koirapuiston rakentamatta jättämisestä säästyneitä varoja voida ohjata esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin. Toki se vaatii kuluvan vuoden talousarvion muuttamista valtuustossa tai tältä vuodelta säästyneiden veroeurojen uudelleen kohdentamista tulevien vuosien talousarvioissa.

Meillä vain ei ole eri vero- tai velkakukkaroja, joihin maksamme veroa tai otamme velkaa ja kohdennamme kuluja haluamallamme tavalla, vaikka jotkut ehkä niin toivoisivatkin. Emme yksinkertaisesti voi aina leikata vähäosaisimpien palveluista ostaen siitä säästyneillä rahoilla jotain kivaa.

Jyväskylän taloustoimikunta esitti 27.5. väliraportissaan 11,5 miljoonan euron säästövaatimuksen käyttömenoihin ensi vuodelle. Tavoite on kova ja vaatii kaikkien hallintokuntien tiukkaa kulukuuria.

Ymmärtääkseni myös oikeisto on säästöjä vaatinut ja säästötalkoissa mukana. Jos kaikki hallintokunnat puolustavat vain oman sektorinsa kuluja ja jättävät säästöt muille, emme pääse kovin pitkälle talouden tasapainottamisessa. Asioita tulee priorisoida kokonaiskuvaa ajatellen.

Esimerkiksi koirapuisto ei kuulu kunnan lakisääteisiin velvoitteisiin. Näyttää siltä, että meidän on valitettavasti luovuttava monesta muustakin koirapuistoa paljon tärkeämmistä kunnan tarjoamista palveluista lähivuosina, ellei kaupungin tulopuoli kohennu merkittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.