En ota vastuuta nykyhallituksen epäonnistumisista

Kokoomuksen Pauli Partanen ojensi (Ksml 23.3.) minua siitä, että en ole suostunut ottamaan vastuuta Kataisen/Stubbin hallituksen epäonnistumisista.

Enpä todellakaan ota enkä tingi siitä, minkä kaikki mahdolliset politiikan ja talouden asiantuntijat, viimeksi Raimo Sailas, niin vakuuttavasti sanovat: Kokoomusvetoinen hallitus on epäonnistunut perusteellisesti talouden ja työllisyyden hoidossa.

Se on totta, että finanssikriisi 2008–2009 teki pahaa jälkeä koko maailmassa ja myös Suomessa. Mutta Vanhasen, sitten Kiviniemen vedossa siitä noustiin.

Suomen kansantuote (BKT) kasvoi Tilastokeskuksen mukaan vuodesta 2009 vuoteen 2010 noin 5,4 miljardilla eurolla ja vuodesta 2010 vuoteen 2011 4,8 miljardeilla eurolla vertailukelpoisin, eli vuoden 2010 hinnoin!

Sen jälkeen BKT on supistunut joka vuosi. On vailla mitään perustetta siis väittää, että talous olisi ollut yhtäjaksoisessa laskusta vuodesta 2008 lähtien niin kuin muun muassa pääministeri Stubb yrittää väittää.

Keskustajohtoisten hallitusten aikana myös työpaikkojen määrä kasvoi reippaasti, yli 200 000:lla kahdeksassa vuodessa, vaikka tuohon jaksoon sijoittui sanottu finanssikriisi. Yrityksiä syntyi nettomääräisesti lisää yli 40 000!

Kokoomus-SDP-hallitusten aikana työpaikat ovat vähentyneet Suomessa yli 100 000 ja avoin työttömyys noussut runsaasti yli 350 000:een.

Kokoomus-SDP-hallitukset ovat kyllä leikanneet ja kiristäneet veroja eli sopeuttaneet Stubbin kertomassa mitassa noin 6 miljardilla eurolla. Kun kasvusta ei ole samalla huolehdittu, tulokset ovat tunnetut.

Muuten muistutan, että koko olemassaolonsa aikana, vuodesta 1960 lähtien, Keski-Suomen maakunnassa ei ole kertaakaan ennen ollut Suomen huonoin työllisyystilanne.

Nyt on!

Olen sitä mieltä, että kyllä työministeri Lauri Ihalainen on pyrkinyt osaltaan kääntämään suuntaa. Mutta yhtä selvää on, että hän, Henna Virkkunen ja Susanna Huovinen ovat olleet jäseniä valtioneuvostossa, jonka monet ratkaisut ovat osasyy maakuntamme ajautumiseen peränpitäjäksi.

Jos Lauri Ihalainen ei olisi nyt työllisyydestä päävastuun kantava ministeri, luulisinpa, että ministeri pantaisiin maakunnassa lujulle.

Asialla olisivat ensimmäisten joukossa työntekijäjärjestöt ja monet nykyiset hallituspuolueetkin.

Nyt en ole kuullut kenenkään mainituista sanoneen moitteen sanaa! On sitä aikoja eletty!

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.