Energiapolitiikan Troijan hevonen

Päättäjiltä vaaditaan erityistä ammattitaitoa ja huolellisuutta kun tänä vuonna valmistellaan energiapoliittista linjausta. Kukaan ei halua toistaa 2000-luvun alussa tehtyä syöttötariffisekoilua ja muita virheitä.

Tilanne on päättäjille vaikea. Ilmastonmuutoksesta on tullut lobbariryhmien ja etujärjestöjen kynsissä jonkinlainen Troijan hevonen, jonka puitteissa ajetaan kummallisia asioita.

Kansainvälisillä tukijärjestelmillä miljardeja tahkoavat lobbarijärjestöt tuputtavat myös Suomen päättäjille materiaalia useita reittejä pitkin. Suomessa näennäisen luontojärjestön materiaalin onkin yllättäen tuottanut miljardien eurojen liiketoimintoja edustava lobbariyhteenliittymä. Energia-alalla jokaisella on ketunhäntä kainalossa perinteisiä ympäristöjärjestöjä myöten.

Uudet ryhmittymät pyrkivät Suomen energiamarkkinoille mielessään yksi asia: helppo raha. Kuten sähkönsiirtoyhtiön verosuunnittelusta huomaamme, yhtiö voi tehdä 30%:n korotukset hintoihin ja viedä rahat konsernilainan avulla veroparatiisiin.

Sama verosuunnittelu toistuu tuulivoima-alalla. Maassamme on tällä hetkellä satoja veroparatiisiviritelmiä ja verorahojamme valuu myös mehukkaiden tukijärjestelmien kautta ulkomaille.

Suomi on täyttänyt kuusi vuotta etuajassa 38%:n tavoitteensa uusiutuvan energian käytössä ja uusien metsäteollisuus- ja bioenergiainvestointien ansiosta maamme uusiutuvan energian käytön kasvu on suurempaa kuin missään muualla.

Olemme jo nyt Euroopan kakkosmaa uusiutuvan energian käytössä. Kaksi suurta ydinvoimalaa on rakenteilla eli hiilidioksidivapaata uutta tuotantoa tulee Suomen verkkoon suuri määrä lähivuosina, tuulivoima ei tarvitse enää lisätukia.

Jo maallikollekin on selvää, että myöskään talvella teollisuusluokan aurinkoenergialla ei voi olla Suomen olosuhteissa juuri merkitystä.

Uusiutuvan energian investoinnit ovat romahtaneet Euroopassa 60% muutamassa vuodessa. Aurinkoenergia on ollut jo useita vuosia loppuun kaluttu toimiala Keski-ja Etelä-Euroopassa. On vaikea nähdä, että tämän alan teknologiaa ja työpaikkoja syntyisi Suomeen.

Kyse on kovasta kilpailusta: kiinalaiset tulivat aurinkopaneelimarkkinoille ja peli oli pelattu Euroopassa. Viime vuonna Kiinasta tuli myös johtava tuulivoimaloiden valmistaja.

Energiapolitiikassa lobbarit puhuvat kauniita mutta tekevät rumia.

Hannu Heinonen

Luhanka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.