Energiapuu tulee sivuvirroista

Vihreät poliitikot kommentoivat kirjoitustani (KSML 24.11.) , samoin SDP:n kansanedustajaehdokas (KSML 27.11). Vihreiden vaikuttajien kirjoitus osoittaa täydellistä tosiasioiden kieltämistä: aiemmassa kirjoituksessani kohdistin huomion hakkuuvuotoon, eli Venäjän puuntuonnin tulevaan kasvuun, jos Suomen hakkuita aiotaan vähentää.

Luken uusimpien VMI 12. -laskelmien mukaan suurin kestävä hakkuumahdollisuus vuosille 2015–2024 on 84 miljoonaa kuutiometriä/ vuosi, ja vuosittaiset hakkuut ovat olleet tästä noin 80%. Suomen metsävarat kasvavat nyt enemmän kuin puun tuonti on ollut kolmena edellisenä vuonna yhteensä.

Luonnollisestikaan vihreät eivät olleet halukkaita kommentoimaan ajatuksiensa seurauksia tuontipuun määrän kasvuna, koska se asettaa heidän näkemyksensä Suomen hakkuiden vähentämisestä täysin kyseenalaiseksi. Venäjän metsät muuten ovat hiilivarasto eivät enää nielu, sillä maa on täynnä vanhoja biodiversiteetiltään arvokkaita aarniometsiä.

Käsitys ”metsien hakkaamisesta energiaksi ja polttoon”, mikä toistuu kaikkien edellä mainittujen kirjoituksissa, on hämmentävä. Missään hallituksen ohjelmassa tai tavoitelinjauksessa ei tavoitella tätä. Jos kirjoittajat haluaisivat perehtyä vastuulliseen metsänhoitoon ja metsäteollisuuden perusasioihin, he huomaisivat energiantuotannossa hyödynnettävän vain hakkuutähteitä, puunjalostuksessa syntyneitä sivuvirtoja, kuten kuorta, sekä jalostukseen kelpaamatonta puutavaraa (laho- ja väriviat).

Tähän perustuu hallituksen ilmasto- ja energiastrategian linjaus puun osuuden kasvusta kaukolämmön tuotannossa ja sen välttämättömyyden myös ilmastopaneelin tutkijat allekirjoittavat, jotta fossiilisista voidaan luopua.

Petri Honkonen

metsänomistaja

kansanedustaja (kesk.)

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Naisten palkanmaksu päättyi jo lokakuun alussa

Tehdäänkö uudesta kirkkovaltuustosta vallaton?

Lyhyet

Lyhyet

Metsää pitää hoitaa ja hakata

Ralli on pelkkää turhaa tuhlausta

Suomalainen Mansikki ei ole oikea ympäristövihan kohde

Lyhyet

Syöminen ei ole rikos

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.