Eniten ihmettelen naisten kantaa

Tuntuu pahalta hävitä valtuustoäänestys asiasta, jonka tärkeyden muistaa kipeästi ja kirkkaasti vielä yli 30 vuoden takaa. Nyt valtuuston budjettikäsittelyssä mieleeni palautuivat ne kerrat, kun anoin päivähoitopaikkaa, en saanut, tai olisin saanut vain toiselle, ja molemmille, mutta eri puolilla kaupunkia. Koko ajan niskassa oli yksinhuoltajan pelko työkeikan ja ansion menestyksestä, karenssista ja lasten hyvinvoinnista ja ylipäätään arjen jaksamisesta.

Hävisimme vasemmiston, vihreiden, demareiden ja SKP:n kanssa esityksen subjektiivisen päivähoidon säilyttämisestä Jyväskylässä äänin 34–33. Kaksi perussuomalaista miestä äänesti myös sen säilyttämisen puolesta. Kirvely on lievä sana kuvaan häviön tuomaa tunnetta, erityisesti kun se liittyi yhtä paljon äänestystulokseen kuin sitä edeltäneeseen, välillä täysin mauttomaan keskusteluun.

Eniten ihmettelen naisia. Vasta vuonna 1995 naiset yli puoluerajojen taistelivat tämän lasten oikeuden, painavin syin. Nyt valtuutetut saivat mm. kuulla, että subjektiivista päivähoitoa käyttäisivät turhaan juopottelevat, pettävät, sohvalla makaavat työttömät, jotka eivät rakasta lapsiaan, vaan haluavat kieltää heiltä kodin lämmön ja äidin sylin ja vanhemmaksi kasvamisen. Myös naisten suusta. Tänä armon vuonna 2015.

Koin sen henkilökohtaisena solvauksena, sillä itse kuulun myös lopulta siihen joukkoon, joka pätkätyöläisenä opiskelijana sain laittaa lapseni joka päivä korttelin päiväkotiin, vaikka olisin ollut kotona nukkumassa. Tein päivät työtä, ja yöt opiskelin, ja ylimääräisten keikkatöiden vuoksi saattoi kertyä melkoiset univelat.

Saatoin luottaa aina siihen, että voisin ottaa vastaan aamulla opettajansijaisuuden tai minkä tahansa työn, josta saimme perheelle elantoa, ja lapseni pääsi silti aina samaan ryhmään, tuttuun ryhmään ja mukaan kaikkiin niihin toimintoihin kuin muutkin.

Eri asiantuntijat ja muun muassa lapsiasiavaltuutettu olivat vedonneet subjektiiviseen päivänhoidon puolesta juuri lapsen edun vuoksi. Siihen on painavat syynsä. Nyt pätkätyöläisten, työttömien ja epätavallisissa elämätilanteissa olevien ääni ei kuulunut, vaikka siihen vedottiin faktoilla.

Nyt on sitten aika miettiä, miten asiantuntijoiden mukaan päätöksestä seuraavat ongelmat ratkaistaan huomattavan kalliiden tukitoimien kautta. Toivon, että keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisten ryhmät etsivät tähän pikaisen vastauksen vast’ikään päätetystä budjetista. Tämä oli mitätön säästö, joka tulee kalliiksi.

Irma Hirsjärvi

puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.