Ensihoitopalvelu on toimiva esimerkki tilaaja–tuottaja-mallista

Mikko

Suomi tullaan jakamaan viiteen sote-alueeseen. Maantieteellisesti nykyinen Kys-erva-alue muodostaa sote-alueen. Sotelle tulee kuulumaan järjestämisvastuu alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

On todennäköistä, että järjestämisvastuu ja palveluiden tuottaminen tullaan eriyttämään. Jos sote järjestäisi palveluja, niin se ostaisi itseltään palveluja, joka vääristäisi palveluntuotantoa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä on järjestämisvastuu ensihoitopalvelusta. Järjestämistavaksi on valittu tilaaja–tuottaja-malli. Sairaanhoitopiiri on tilaaja. Tuottajina on julkisena palveluntuottajana Pelastuslaitos ja kuusi yksityistä yritystä. Osa yrityksistä on isoja kansallisesti toimivia ja osa pieniä yrityksiä.

Tilaajan tehtävänä on määritellä ostettavat palvelut, johtaa kokonaisuutta ja valvoa, että sopimuksia noudatetaan. Koska sairaanhoitopiiri johtaa ensihoidossa operatiivista toimintaa 24/7, laatupoikkeamat havaitaan heti ja niihin voidaan puuttua.

Tuottajan tehtävänä on tuottaa palveluja sopimuksen mukaisesti kustannustehokkaasti. Julkisena palveluntuottajana Pelastuslaitos on ollut vertailukelpoinen kustannustehokkuudessa verrattuna yksityisiin yrityksiin.

Iso- ja pieni yritys pystyvät pärjäämään kilpailutuksissa kunhan kilpailutukset suunnitellaan niin, että myös pienellä yrityksellä on mahdollisuus osallistua.

Kokemus ensihoidossa on osoittanut, että monituottajamalli on joustava ja tehokas tapa järjestää palveluja. Jos ajattelemme tulevaa sotea, niin monituottajamallissa palveluntuottajana voisi olla yritys, kunta, kuntayhtymä tai vaikka osuuskunta.

Vankka osaaminen vaatii vuosien työkokemuksen ja näin ollen kilpailuttaminen ei sovi kaikkeen terveydenhuollon palveluntuotantoon. Esimerkiksi sairaalan päivystykset ja vaativien hoitojen osastot voisivat olla kuntien tai kuntayhtymien omistamia. Sote määrittelisi myös näiltä yksiköiltä ostettavan palvelun ja valvoo laatua.

Myös hyvin toimivia julkisen puolen terveyskeskuksia ja sosiaalipalveluja ei kannattane kilpailuttaa, vaan esimerkiksi kunta voisi toimia omistajana ja palveluntuottajana. Yksityistä palveluntuotantoa kannatta olla mukana, jotta kilpailuasetelma säilyy.

Tilaaja–tuottaja-mallin olisi hyvä olla läpinäkyvä. Soten kannattaisi omistaa terveydenhuollon tietojärjestelmät, jotta laadun seuranta mahdollistuu. Sote määrittelisi laatumittarit ja julkaisisi avoimesti eri palveluntuottajien tulokset. On todennäköistä, että potilas ja veronmaksaja hyötyvät lopputuloksesta.

Kirjoittaja on ensihoidon ylilääkäri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.