Entä ne perustelut?

Kaupunginvaltuustossa 25.11. yhtenä tärkeimmistä asioista oli Saarenmaan koulun mahdollinen lakkauttaminen. Olemme useasti kertoneet kaupungin päättäville elimille huolemme lakkautuksen vaikutuksista oppilaille ja koko kyläyhteisölle.

Aiemmin lakkautusta perusteltiin mm. laskevilla oppilasmäärillä, ne eivät pitäneet paikkaansa. Lakkauttamista vastustettiin kansanedustajia myöten. Lisäaikaa saatiin tämän lukuvuoden loppuun.

Nyt asia otettiin esille kesken lukukauden ja Eino Leisimo esitti syytöksiä sisäilmaongelmasta, vaikka asiaa ei oltu tuotu muiden valtuutettujen tietoon ennen kokousta, eikä varsinkaan oppilaiden vanhempien tietoon.

Emme ole saaneet mitään mittaustuloksia useista pyynnöistä huolimatta. On hyvien tapojen vastaista lietsoa tälläista hysteriaa. Tähän aikaan vuodesta tehdyt mittaukset eivät ole luotettavia.

 

Jos pahoja sisäilmaongelmia olisi, emme mekään vanhempina haluaisi vaarantaa lastemme terveyttä. Olemme aina puolustaneet puhdasta kyläkoulua.

Tyrmistyimme, kun Leisimo ja Sami Lahti kirjoittivat (KSML 16.11.): ”Päätöksen tekoa varten tarvitaan asiaperusteluja ja perusteellista selvitystyötä.”

On esitetty, että kaikki saarenmaalaiset siirrettäisiinkin Savulahteen ja kesken lukukauden! Tämä luo epävarmuutta lapsiin ja perheisiin. Mihin kouluun arpa vie, entä kuljetukset?

Saarenmaan oppilaat tulevat kouluun bussi- ja taksikyydeillä, sillä kaikki oppilaat eivät asu linja-autoreitin varrella. Miten oppilaita voi kuskata Savulahteen, kun sinne ei ole kylältämme edes linja-autoyhteyttä?

Taksikyyti tulisi kalliiksi ja koulumatkat liian pitkiksi. Hyvät päättäjät: Tehkää ne perusteelliset selvitystyöt ennen päätöksiänne!

Muutakin virheellistä tietoa on. Koulun peruskorjaukselle ei ole akuuttia tarvetta, se on vuonna 2017 tehdyn kuntokartoituksen mukaan vasta 4–8 vuoden päässä.

Opetus on opetussuunnitelman mukaista ja sitä toteutetaan koko ympäröivän yhteisön voimalla, sillä opettajien ja vanhempien yhteistyö on pienessä koulussa usein tiiviimpää kuin isoissa kouluissa.

Opetustilojen on väitetty olevan puutteellisia. Tästä olemme perustellusti eri mieltä.

Emme koe, että yhdysluokat olisivat lasten edun vastaisia, päinvastoin, sehän on tämänpäivän pedagogiikkaa. Todistettavasti eri-ikäiset oppilaat vahvistavat toistensa sosiaalista kehitystä ja oppimista. Kaikki tämä on lasten edun mukaista, josta meidän tulee pitää kiinni.

 

Koulun lakkautus veisi kylältä paitsi sen ainoan palvelun, myös liikuntapaikan. Lakkauttamisella liikuntakin vähenisi. Koulun liikuntasalin käyttöaste on korkea, siellä pelataan mm. sählyä, lentopalloa, sulkapalloa ja pidetään kansalaisopiston jumppatunteja.

Koulun kenttävalot ovat toiminnassa iltaisin ja viikonloppuisin. Eli jääkiekkoa ja luistelua voi harrastaa ihan kotinurkilla. Näin autetaan ilmastotalkoissa, kun ei tarvitse ajella muualle.

Koulun lakkautus olisi kuolinisku koko kylälle, sen yhteisöllisyydelle ja tulevaisuudelle. Jotain täysin päinvastaista kuin mitä Jyväskylän kaupunkistrategia edellyttää. Kaupungin päättäjät unohtavat, että me maksamme täällä veroja yhtälailla kuin muutkin, veroille pitäisi löytyä jotain vastinettakin.

Sunnuntaina koulullamme on perinteiset joulumyyjäiset, koko perheen tapahtuma. Tervetuloa myös kaikki päättäjät, keskustellaan asioista lämpimän glögin äärellä.

Annika Manninen

puheenjohtaja

Jaana Valkonen

sihteeri

ja muut hallituksen jäsenet

Saarenmaan-Vertaalan Kyläyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Arvioikaamme myös sote-korjausvelkaa!

Lyhyet

Terveyskeskuksen siirto ihmetyttää

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.