Entä pikkulasten media-aika?

Usein valitellaan, kuinka teinit viettävät aikaansa sosiaalisessa mediassa, teinit ovat aina kiinni puhelimissaan, pelaavat pelejä ja katselevat videoita. Vain teinitkö ne mediassa ovat?

Pitäisi kiinnittää huomiota myös pikkulapsien median käyttöön. Nykyään barbit ja leikkiautot korvataan tableteilla ja älypuhelimilla, joissa pelejä ja sovelluksia riittää.

Kännykän käyttö laajentuu myös internetin suuntaan. Tarjolla on tuhansia videoita ja asioita, joita pikkulapset eivät osaa käsitellä. YouTuben asiattomasta videosta voi esimerkiksi eppuluokkalaiselle syntyä aivan väärä kuva. Myös sanavarastoon voi kertyä sanoja, joita sen ikäinen ei taida edes ymmärtää.

Tietenkin nykymaailma on mitä on, eikä kännykältä voida välttyä. Sitä tarvitaan arjessa soittamiseen ja viestintään. Mutta mihin 7-vuotias tarvitsee huippuälypuhelinta, jota edes aikuisella ei välttämättä ole?

Puhelinta käyttäessä voi vierähtää tunteja, kuten tietokoneellakin. Mielikuvitus vähenee, liikunta jää vähemmälle, lapsi ei välttämättä saa unta, jota sen ikäinen tarvitsee, sosiaaliset taidot katoavat. Kaverin kanssa keskustellaan lähinnä jonkun sovelluksen kautta.

Pitäisikö huomiota kiinnittää tähän lasten kasvavaan median käyttöön? Median käyttö alkaa jo varhain ja jo yläasteikäisenä se on monelle ongelma. Parempi puuttua ongelmaan ajoissa kuin liian myöhään.

Pauliina Hämäläinen

Kuokkalan yhtenäiskoulu 8A

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.