Entä soten hiilijalanjälki?

Maailmanlaajuinen ilmaston hallintakokous on jälleen pidetty. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistutti, että olemme asettaneet tavoitteeksi hiilineutraalin Suomen vuoteen 2050 mennessä (Ksml 3.11.). Se on hyvä tavoite.

Muutkin päätökset pitäisi luonnollisesti tehdä sitä tukevaksi. Sote-lakiluonnoksen mukaan aluesairaalat hävitetään ja kansaa kuljetetaan ilmaa pilaavilla autoilla yhä kauemmas viiteen sote-erva-keskuksen. Ympäristöministeriössä ei ole laskettu, paljonko CO2-kokonaispäästöt lisääntyvät. Oikea käsi ei tiedä, mitä välikäsi tekee.

Keskittäminen viiteen miljoonapiiriin takaa hyvät resurssit vaativaan sairaanhoitoon, mutta eikö rutiinitapaukset olisi järkevää hoitaa omassa kinkeripiirissä, varsinkin kun siihen on tarjolla joustavaa yhteisyritystoimintaa. Mikä on Jyväskylän rooli, kun Kuopion yliopistollinen sairaala on alustavasti nimetty piirin päämajaksi?

Nyt esimerkiksi Jämsän sairaala hoitaa lähialueen rutiinioperaatiot ja vain vaativat erikoishoidot tehdään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sadan kilometrin päässä. Tämä käytäntö halutaan muuttaa ja liikenne lisääntyy. Se on ristiriidassa ilmastotavoitteen, kansalaisten lähipalvelun sekä hyvinvoinnin kanssa.

Hyväuskoisia Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ruokkii lupaamalla jälleen potilaita Jämsän sairaalaan. Piirillä ei kuitenkaan ole mitään oikeutta luvata tulevan uuden instanssin puolesta.

Lakiluonnos on jo virittänyt Tampereella satojen miljoonien sairaalan laajennushankkeen kompensoimaan maakunnasta lopetettavat aluesairaalat. Se on erityisen hämmentävää tässä taloustilanteessa.

Keskittämisen ensimmäinen vaihe tähtää ehkä myöhempään kuntien keskittämiseen, johon ajaudutaan, kun kuntien budjetista 65% siirtyy keskittymiin. Niihin siirtyy myös entistä enemmän ihmisiä, kuihtuville kunnille jäävät vain peruskoulut ja katuhoito – kunnes huomataan, että nekin voi hoitaa lyömällä hynttyyt yhteen naapurien kanssa.

Maailmalta tiedämme, että nämä superkeskittymät ne vasta saastuttavatkin. Kiinan ja Euroopan suurkaupunkien ilmanlaadut sakenevat jopa hengenvaaralliseksi.

Helsingin ja Turun seudulla Ilmatieteen laitos mittaa jo ajoittain ilmanlaadun jopa huonoksi. Ilmastomuutoksen lisäksi vaarallisesta pienhiukkasista tihkuu järisyttäviä tutkimustietoja.

Kestävän kehityksen hyvät tavoitteet pitäisi ottaa lukuun kaikessa päätöksenteossa myöhemmän haitariliikkeen välttämiseksi.

Esko Järvenpää

maakuntavaltuutettu (ps./sit)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.