Entäs jos käytössä olisi energiakortti?

Monilta tahoilta on todistettu, että länsimainen elämänmuoto kuluttaa luonnonvaroja enemmän kuin ympäristö kestää. Asiaan kiinnitetään eri tavoin huomiota, mutta kulutus on edelleen liiallista. Näin on esimerkiksi energian osalta. Hiilidioksidipäästöt ja ilmastonmuutos ovat kaikille tuttuja.

Asiantilan parantamiseksi esitän ratkaisua, joka voi tuntua oudolta. Progressiivinen energiaverotus voi olla eräs ratkaisu. Tämä koskee lähinnä meitä ”kuluttajia”.

Verohallinto voisi antaa kansalaiselle kaupan etukorttien tapaisen ”energiakortin”. Huoltoasemalla tankattaessa kortti laitetaan järjestelmään, joka välittää polttoainemäärän suoraan verottajalle. Lämmityspolttoaineen määrä mitataan samoin. Kerrostaloissa kokonaiskulutus jaetaan asuinneliöiden suhteessa.

Lentoasemalla kortti luetaan järjestelmään, jossa lennon arvioitu pa. kulutus per matkustaja menee automaattisesti verottajalle. Sähköyhtiön mittaama kulutus menee samoin verottajalle kansalaisen ”piikkiin”.

Kaikki energian osa-alueet muunnetaan samaksi energiayksiköksi, olkoon se vaikka kilowattitunti (kWh). Sähkön tuotannon ympäristöystävällisyyden mukaan on eri tuotantotavoille astettava kertoimet. Esimerkiksi tuulisähkö lienee puhtaampaa kuin kivihiihisähkö.

Asiantuntijat osaavat laskea kertoimet, joista poliitikot väittelevät ja päättävät. Vuoden kokonaiskulutuksen mukaan lasketaan progressio, joka tietenkin on poliitikkojen määrättävissä. Energialla voisi olla nykyisenkaltaiset kiinteät verot alempina ja lisäksi kulutuksen mukainen progressiivinen vero.

Mielestäni systeemi olisi oikeudenmukainen. Joka käyttää luonnonvaroja muita enemmän, maksaa suhteessa enemmän. Se olisi myös kannustava käyttämään luonnonvaroja järkevästi.

Verotus kirpaisee usein kansalaisia eri tavoin. Esimerkiksi syrjäkylällä asuva, jolla ei ole joukkoliikennemahdollisuuksia, kärsisi enemmän kuin kaupungin asukas. Tilannetta voitaisiin kompensoida kuten nytkin työmatkakulujen verovähennyksien tapaan.

Systeemi voi tuntua sekavalta, mutta jos kauppaketjut markkinoivat etukortteja vain houkutellakseen asiakkaita, ei nyky-digiaikana liene vaikeaa luoda tällaista systeemiä.

Minullakin lompakko pursuaa erilaisia etukortteja. Voisiko kela-korttiin liittää tallainen toiminta ja muitakin? Pääministeri Juha Sipilä on väläytellyt tietojärjestelmien yhteensovittamista.

Antti Metsäkylä

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.