Epäoikeudenmukaiset koulukyydit?

Asun 3,8 km päässä koulusta enkä saa koululta bussikorttia. Asun Kuikassa, Jyväskylässä ja tällä hetkellä käytän itse omilla rahoillani ostamaani bussikorttia ja käyn Tikkakosken koulua. Ei siinä kesällä ole mitään ongelmaa, kun voin mennä pyörällä, mutta entäs sitten talvella?

Pitääkö todellakin kävellä 15 asteen pakkasilla koululle ja takaisin, ja vieläpä kun joskus niitä kävelyteitä ei aurata uusien lumien jälkeen. Tai vaihtoehtoisesti minun ja monien muiden kuikkalaisten pitää pyöräillä purevassa ja kylmässä viimassa painavan koululaukun kera kouluun. Raja bussikortin saamiseen on 5 km.

Yläasteella joskus saattaa olla perjantaisin koulua kolmeen iltapäivällä. Luulisi pääsevän kotiin bussilla, jos vähän raottaa kukkaronnyörejä. Mutta bussia ei tule kolmelta perjantaisin, koska sillä vuorolla on muka niin vähän käyttäjiä! Saattaisi olla enemmän käyttäjiä, jos se vuoro kulkisi.

Ennen tuli myös aamuisin kello kymmenen bussi, joka meni Tikkakoskelle, mutta sitäkään vuoroa ei tule enää vähäisen käyttäjämäärän takia. Nyt siis pitää kävellä kotiin ja kouluun tai mennä pyörällä. Ja nyt astuu kuvaan huonosti ja harvoin auratut kävelytiet, jotka ovat liukkaita talvisin. Ja jos pyöränkumi on ihan sileä, niin pitäisikö ostaa kallis nastarengas, joka pitää erikseen asentaa. Ja asennus kumminkin maksaa ja jos taas ei halua tuhlata omia rahojaan, pitää rengas itse asentaa. Entä jos ei osaa? Entä jos vanhemmat ovat kiireisiä, eivätkä ehdi? Entäs sitten kun, on koulussa liikuntaa ja pitää roudata ne liikuntakamat sinne koululle?

Nyt ajattelette, että herran jestas, ylä-astelainen ja jaksaa valittaa, mutta en tarkoita pelkästään yläkoululaisia, vaan ala-astelaisilla on sama tilanne.

Naapurissani asuu lapsia, jotka käyvät ylä-asteen vieressä olevaa ala-astetta. He eivät olisi saaneet korttia, mutta heille anottiin se. Vanhemmat yleensä tähän asiaan tokaisevat, että ”ennen vanhaan kuljettiin monia kymmeniä kilometrejä kävellen ja talvella hiihtäen” tai ”nykynuoriso on laiskaa”.

Tuohon voin vastata, että en usko, että aikuisilla todellakin oli kymmeniä kilometrejä kouluun, sillä koulut olivat yleensä kylien keskellä. Enkä myöskään usko, että nykynuoriso olisi yhtään sen laiskempaa kuin ennen vanhaan.

Milla Hurme 8c

Tikkakosken koulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Eroon meluisista vesiskoottereista

Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.