Epäonnistuminen viestinnässä voi vaikuttaa kaikkeen

Kokoomus koetaan ylimieliseksi puolueeksi. Näin kertoo puolueiden yhdessä TNS Gallupilla teettämä mielipidetutkimus. Kyselyssä 60 prosenttia vastaajista koki, että kokoomus on ylimielinen, luku on korkeampi kuin kertaakaan 2000-luvulla. Miksi näin?

Rakennamme mielipiteemme ihmisistä ja asioista vahvasti tunteidemme varassa. Toki tieto ja faktatkin vaikuttavat, mutta suurin voima on tunteella, joka syntyy viestinnästä. Ja se on monisyinen asia.

Viestin lähettäjän, tässä tapauksessa kokoomuksen, on syytä olla asian edessä hyvin nöyrä ja rehellinen, sillä viestin vastaanottajan tunne on hänelle oikea ja totta, eikä sitä selittelemällä korjata.

Tuoreena kokoomuspoliitikkona uskon vielä säilyttäneeni kyvyn katsoa puoluetta hieman etäältä ja analysoiden. Viestintäkouluttajana ja viestinnän asiantuntijana tilanteen pohtiminen on tuttua myös työni kautta. Katsonpa tutkimustulosta mistä roolista hyvänsä, minun on helppo ymmärtää sitä.

Kokoomus on pääministeripuolueena ollut tekemässä kipeitä ratkaisuja. Siitä on aina saanut maksaa hinnan. Suomi elää nyt poikkeuksellisen vaikeita aikoja, ja olipa vallan kahvassa tulevalla hallituskaudella kuka tahansa, jatkuvat kipeät ja kiristävät ratkaisut edelleen.

Oma osansa ylimielisessä imagossa on tietenkin myös jokaisen poliitikon henkilökohtaisella viestinnällä. Kokoomuksen puoluejohtaja, pääministeri Alexander Stubb on suomalaisittain katsottuna omintakeinen, hieman totutusta tyylistä poikkeava viestijä, jota on helppo tulkita negatiivisestikin.

Imagotutkimuksen tulokseen ovat taatusti vaikuttaneet myös joidenkin kokoomuspoliitikkojen varomattomat ja taitamattomat lausunnot, joista on syntynyt kohuja. Tapahtumat ovat olleet omiaan synnyttämään julkisuudessa negatiivisen kierteen, jolloin huono leima alkaa levitä kaikkeen sanottuun ja tehtyyn.

Viestien vastaanottajia eli kansalaisia on turha syyttää vääristä tulkinnoista. On vain nöyrästi myönnettävä, että viestinnässä ja paikoin myös sisällöissä on ollut toivomisen varaa.

Minulle kokoomus on edelleen kuunteleva, tavallisten ihmisten puolue. Maan taloutta on hoidettava taitavasti ja määrätietoisesti, mutta silti kaikkien päätösten keskellä on oltava ihminen ja hänen hyvinvointinsa.

Vaalityössä on mielestäni tärkeää muistaa, että tehtävä Arkadianmäellä on edustaa kansaa, ei itseään. Puolueiden välille on myös löydyttävä rakentavampaa yhteistyötä. Yksin ja sooloilemalla kukaan ei asioita ratkaise. Ylimielisyyteen ei ole varaa kellään.

Annamaija Manninen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.