Epätavallinen ja tavallinen seurakuntalainen

Hellevi Saari kertoi (Ksml 4.10.) liittymisestään Kangasniemen luterilaiseen seurakuntaan. Liittymisen innoittajana ymmärsin olleen kirjoittajan tyytyväisyyden seurakuntamme kirkkovaltuustoa kohtaan, johon itsekin kuulun. Kiitos luottamuksesta. Saari käyttää itsestään nimitystä ”tavallinen seurakuntalainen”. Mieleeni nousi vääjäämättä kysymys, millainen on ”epätavallinen seurakuntalainen”.

Yhtä mielenkiintoinen kuin kyseinen vastakkainasettelu, on rovasti Olavi Peltolan toteamus, että uskonopin eräs vaikeimmista ongelmista on kirkon ja seurakunnan määrittely. Hän esittää mallin, jossa ensiksikin on seurakuntalaisia, joilla ei ole mitään sydämen suhdetta seurakunnan sanomaan. Toiseksi on seurakuntalaisia, jotka ovat kiinnostuneet sanasta ja käyvät silloin tällöin mukana toiminnassa. Kolmannen ryhmän muodostavat ne, jotka ovat omakohtaisessa uskonyhteydessä seurakunnan Herraan, Jeesukseen.

En lähde arvailemaan, ketkä muodostavat Saaren kuvaileman seurakunnan itseriittoisen ydinjoukon ja ketkä tavallisten seurakuntalaisten joukon. Lastenlaulussa lauletaan riemukkaasti ”kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on”. Seurakuntaan on jokainen kutsuttu, jokainen tervetullut.

Kangasniemen seurakunta ei ole tavallinen seurakunta. Se on poikkeuksellisen elävä seurakunta. Messussa käyvät ulkopaikkakuntalaiset ovat muistelleet seurakuntamme tavallista sunnuntaikokoontumista. Siellä on erityisen hyvä olla. Ehkäpä kirjoittajakin on tämän huomannut.

Seurakuntamme papitkaan eivät ole tavallisia. He kutsuvat uskollisesti tavallisia seurakuntalaisia messuun, opettavat ja tukevat hengellisessä kasvussa. He kulkevat kauppa-autossa, siunaavat uunituoreen moottoripyörän tulevat kilometrit huoltoaseman pihalla, kohtaavat laitapuolenkulkijan paikallisessa kahvilassa ja rukoilevat seurakuntalaisten puolesta yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Puhumattakaan muista seurakuntamme työntekijöistä.

Kangasniemen seurakunnalla on kirkon lisäksi seurakuntakeskus, Vihikankaan kerhotila, Tervaniemen tupa ja Salmelan leirikeskus. Nämä rakennukset yhdessä ovat oikea monitoimikeskus. Kattojen alla kokoontuvat raamattu- ja rukouspiiri, lasten ja varhaisnuorten kerhot, pyhäkoulu, kirkkokuoro, raamattuopetusillat, muistotilaisuudet, häät, lähetyspiiri jne. Tiloja riittää ja ne ovat sopivan matkan päässä myös vanhemmalle väelle.

Raamattupiiriin ei vanhusten tarvitse ajaa taksilla, koska raamattupiiriä ei ole viety liian kauas keskustasta. Seurakunta kokoontuu omissa tiloissa, joissa se ei joudu maksamaan vuokraa omasta toiminnastaan. Saaren kuvailema uusi monitoimikeskus olisi yrittäjän käsissä. Seurakunta maksaisi vuokraa omista leireistään, raamattupiireistä tai shakkikerhosta.

Kristillinen seurakunta ei ole yleishyödyllinen yhteisö, vaan sillä on oma ainutlaatuinen tehtävänsä. Seurakunnan tehtävää ei johdeta kunnantalolta eikä esim. SPR:n aluetoimistosta. Kristittyjen maailmanlaajuiseen joukkoon kuuluvassa Kangasniemen seurakunnassa perustehtävä toteutuu rikkaana jo tällä hetkellä.

Seurakunnan toimintaa on mahdollista rikastuttaa edelleen, ei kuitenkaan seurakunnan perustehtävän, ihmisten hengellisen elämän hoitamisen, kustannuksella. Itse voisin kuitenkin äänestää kirkkovaltuustossa puoltavasti mm. seurakunnan järjestämien uimahallimatkojen puolesta.

Palatakseni vielä Hellevi Saaren kiittelemän kirkkovaltuuston toimintaan kysyn, haluammeko me täällä pienessä Kangasniemessä rakentaa upeat kuoret niin että seurakunnan ydintoiminta kuihtuu? Ketä seurakuntaan pystytään vielä sen jälkeen palkkaamaan, kun suunnitellun monitoimitalon terapia-altaan lämmitys-, siivous- ja huoltokulut on maksettu? Tavalliset ja epätavalliset seurakuntalaiset tarvitsevat seurakunnan, joka ruokkii nälkäisiä sieluja ja diakonian keinoin nälkäisiä suita.

Anna-Leena

kirkkovaltuutettu

Kangasniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.