Eriarvoistaminen lisääntyy

Maamme uuden hallitukset tekemät päätökset lisäävät kansalaistemme eriarvoisuutta. Tehdyt leikkauspäätökset kohdistuvat valitettavasti eniten mm. pienituloisiin eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin. Hallitus näyttää jatkavan useiden aikaisempien hallitusten virheellisiä päätöksiä näissä asioissa. Toisenlaisia päätöksiä luvattiin kyllä vaalitaistelun aikana.

Indeksijäädytys, lääkekorvausten pienentäminen, sairaiden taksimatkakorvausten omavastuun suurentaminen, sähkö-ja lämmityspolttoaineiden verojen korotukset,sekä palvelumaksujen nostot iskevät kipeimmin juuri pienituloiseen väestönosaamme. Nyt olisi ehdottomasti pitänyt päättää kansaeläkkeen tasokorotuksesta, sillä takuueläkkeen luvattu 20 euron korotus on hyvä, muttei riitä kompensoimaan kaikkia tehtyjä leikkauspäätöksiä.

Lisäksi hallitusohjelman mukainen tavoite eläkeläisten asumistuen sopeuttamisesta vastaamaan yleistä asumistukea tulisi perua. Päätös tekisi laskelmien mukaan esimerkiksi 1 100 euron kuukausieläkkeellä ja 500 euron vuokraa maksavalle eläkeläiselle 95 euron kuukausittaista heikennystä. Kun tämän päälle lisätään tuo edellä mainittu säästölista, on moni eläkeläistalous todella suurissa vaikeuksissa.

Edelleen hallituksen aikomus keventää verotusta vain työtulovähennystä painottaen on väärin, sillä jo muutoinkin eläkeläisiä rankaiseva verotus on edelleen korjaamatta. Eläkeläisten verotus ei saisi olla palkansaajan verotusta suurempi, mitä se nyt on. Nämäkin päätökset osoittavat, että meidät arvostetaan edelleen kakkoskastiin.

Johtavien sosiaalipolitiikan asiantuntijoiden mukaan hallitus ei kiinnitä ohjelmassaan huomiota köyhyyteen ja tuloerojen kasvamiseen maassamme. Tämän seurauksena yhä kasvava määrä ikääntyviä ja sairastavia kansalaisiamme joutuu elämään köyhyydessä ja heidän pieni ostovoimansa tippuu entisestään.

Eläkeläisille tulevien indeksitarkistusten asettaminen pelinappulaksi työmarkkinaneuvotteluihin on erittäin halveksittavaa. Näissä yhteyksissä tulee vielä työelämässä olevien muistaa, että näillä kaikilla ratkaisuilla on heidän tulevien eläkkeittensä lähtötasoa alentava vaikutus.

Hallituksen toimesta myös korostetaan, että kaikki olemme näissä taloustalkoissa mukana. Näinhän asia ei todellisuudessa ole. Mitä merkitystä on suurten palkkojen saajien vapaaehtoinen 5% mahdollinen palkanalennus. Tämä tulisikin heidän osaltaan hoitaa verotuksen kautta. Suurella osalla väestöstämme edellä mainitut leikkauspäätökset huomioiden ovat suoraan pois heidän jokapäiväisestä elämisestään ja jakaa kansaa edelleen.

Tämä johtaa siihen, että köyhiltä leikataan tasapuolisesti, mutta hyvätuloisilta se jää pienen ja vapaaehtoisuuden varaan. Tämä on moraalisesti kestämätöntä.

Matti Ojala

puheenjohtaja

Eläkkeensaajien EKL ry:n

Jyväskylän Eläkkeensaajat ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.