Eriarvoistuminen on vaarallista ja kallista

Kun olin vielä töissä ennen yt:tä, tienasin keskivertoteollisuustyöntekijän palkan ja minulla olisi ollut varaa käydä yleisessä terveyskeskuksessa päivystyksessä vaikka joka päivä – mutta tietenkin käytin ilmaista työterveyshuoltoa, johon sai ajankin aina heti.

Liiton rahoillakaan maksut eivät olleet vielä ylitsepääsemättömiä. Opiskeluaikoinakin kouluterveydenhuolto toimi sentään kohtuullisesti.

Nyt perustyömarkkinatuella joutuu maksamaan aina kohtuuttoman suuren osan tuloistaan, että saisi jonkinlaista hoitoa. Pitää oikein laskea, mihin aikaan kuusta voi harkita menevänsä lääkäriin. Päivystystä on pakko käyttää, koska jonot kiireettömiin lääkäriaikoihin ovat monta kuukautta.

Ihmiset asetetaan näin täysin eriarvoiseen asemaan, 1. ja 2. luokan kansalaisiin – ilman omaa syytään. Lisäksi on tietysti vielä alueelliset erot eri kuntien kesken.

Tällainen oman terveyden hoitamisesta tinkiminen on vaarallista ja voi aikaa myöten johtaa yhteiskunnan kannalta vain suurempiin kuluihin ja yksilöllisiin tragedioihin.

Mielestäni perustyöttömyyskorvauksen, sosiaalitoimeentulotuen, kansaneläkkeen ja sairauseläkkeen saajat pitäisi vapauttaa lääkäri/päivystysmaksuista kokonaan. En usko, että Suomen talous tähän kaatuu. Päinvastoin tällä säästettäisiin selvää rahaa ja inhimillistä kärsimystä.

Illmainen terveydenhuolto olisi myös kansainvälinen kannanotto pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja ihmisen perusoikeuksien puolesta.

Jyri Lehtinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lomautukset ovat väärä säästö

Lyhyet

Lyhyet

Liikenne- puisto on tarpeen!

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Onneksi Hakkaraisen tietämättömyys pääsee julki

Miksei Linkillä lento- asemalle?

Lyhyet

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.