Eriarvoistuminen on vakava vaje kunnissa

Eriarvoistumisen kitkeminen lähtee perheiden jaksamiseen panostamisesta, tarvitaan riittäviä tukitoimia ja ennalta ehkäiseviä palveluja perheiden tueksi. Eriarvoistumisen kitkeminen vaatii laadukkaan varhaiskasvatuksen mahdollistamisen jokaiselle lapselle.

Se vaatii ennalta ehkäiseviä lastensuojelullisia toimia, kuten laadukasta neuvolapalvelua, sekä matalla kynnyksellä varustettuja palveluita, joissa perheiden huoliin voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti. Se vaatii myös kerhotoiminnan ja muun harrastustoiminnan mahdollistamista lapsille nykyistä laajemmin.

Eriarvoistumisen kitkeminen vaatii riittäviä resursseja kouluille toteuttaa laadukasta perusopetusta.

Ei riitä pelkästään, että opettajien ammattitaito on huippuluokkaa ja opetuksen taso hyvää, vaan lisäksi kouluihin tarvitaan lisää kuraattoripalveluita, erityisopetusta, koulunkäyntiavustajia ja muita oppilaiden tarpeita vastaavia palveluita. Jokainen oppilas on erilainen ja oppimismuotoja tulee voida tarjota oppilaille moninaisina.

Nuori tarvitsee tukea siirtymisessä peruskoulusta jatkokoulutukseen erityisen paljon ja tätä tukea on nykypäivänä vaikea saada. Tähän täytyy saada muutos ja lopettaa nuorelle itselleen vastuun kasaaminen niin suureksi, ettei sitä jaksa kerta kaikkiaan kantaa.

Ammatti- ja lukio-opetusta tulee kehittää niin, että jokaiselle löytyy kyvyilleen ja oppimistavoilleen sopiva koulutusmuoto.

On esiarvoisen tärkeää, että aloitetut opinnot saadaan vietyä maaliin asti ja että opinnoista voidaan jatkaa joko jatko-opintoihin tai että opintojen jälkeen työllistytään.

Tämä vaatii tarvittavia resursseja kouluille, opetuksen laadun kehittämisen varmistamiseen, jossa on tällä hetkellä selkeitä puutteita. Se vaatii yhteistyön lisäämistä koulujen ja työpaikkojen välillä sekä moninaisen oppimisen malleja, joista jokainen oppilas voi valita omille tarpeilleen sopivan.

Eriarvostumista kitketään myös järkevöittämällä lainsäädäntöä siten, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Byrokratiaa tulee purkaa ja laatia sellainen järjestelmä, joka ennaltaehkäisee ihmisen putoamista erilaisten järjestelmien väliin.

On myös tärkeää lisätä inhimillisyyttä ja empatiaa. Kaikille tulee taata rauha ja oikeus tasavertaisuuteen, kaikille tulee taata oikeus mielipiteisiin ja sananvapauteen, on päästävä eroon kaikenlaisesta syrjinnästä. Näin saadaan luotua tukeva kivijalka eriarvoistumista vastaan, jonka päälle on hyvä rakentaa.

Kauko Karivuo

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.