Erilaisuuden pelko vie ihmisarvon

Kansanedustaja Lauri Oinonen kirjoitti Keskisuomalaisessa 1.8. avioliiton merkityksestä ja sukupuolineutraalin avioliiton mahdottomuudesta. Hän sanoo, ettei muutoksia asian nykytilaan edes tarvita. (Oletettavasti) heteron on tietenkin helppo olla tyytyväinen asiaintilaan, kun itsellä on aina ollut sellainen ihmisarvo ja -oikeudet, jollaiset kuuluisivat niillekin tuhansille, jotka tällä hetkellä ovat niitä ilman.

Miksi kenenkään tulisi tyytyä tuntemaan itsensä vain puoliksi niin arvokkaaksi kuin muut? Ehkäpä Oinosta ja muita homofobikoita lohduttaa, että ei-heterot Suomessa tulevat kärsimään vielä senkin jälkeen, kun sukupuolineutraali avioliittolaki on tullut voimaan.

Oinonen jaksaa muistuttaa, kuinka sana avioliitto tarkoittaa nimenomaan miehen ja naisen avioliittoa ja kuinka sanan merkitystä ei pitäisi muuttaa. Vaikuttaa siltä, että Oinoselle tämä yksi sana on tärkeämpi kuin kansan olojen parantaminen.

On ehkä tarpeen pohtia yhden sanan merkityksen painoarvoa, kun toisessa vaakakupissa on kymmenien tai satojen tuhansien onnellisuuden, ja turvallisuuden ja arvokkuuden tunteen merkittävä lisääntyminen. Tässä pahoinvointikansan valtiossa sellainen muutos ei ole millään tavalla irrelevantti tekijä keskustelussa sukupuolineutraalista avioliitosta.

Raamatulliset lauseet avioliitosta ovat Oinosen mielestä se, minkä varaan yhteiskunta rakentuu. Olisikin kiehtovaa tietää, mitä niin suurta sukupuolineutraali avioliitto sitten saisi aikaan, että yhteiskuntamme romahtaisi.

Ilmeisesti yhteiskunta saa rakentua rakkaudelle, mutta tätä rakkautta saavat olla toteuttamassa vain mies ja nainen keskenään. Suvaitsemattomuus ja erilaisuuden pelko ovat aina tuoneet mukanaan surua ja ongelmia, joten näiden pois pyyhkiminenhän vain vahvistaisi yhteiskuntaa ja lujittaisi yhteisöön kuuluvuuden tunnetta.

Viime aikoina on myös puhuttu, että rekisteröity parisuhde muutettaisiin muistuttamaan enemmän avioliittoa. Tällaisen muutoksen vaikutus on kuitenkin äärettömän paljon merkityksettömämpi kuin sukupuolineutraalin avioliiton.

Mikäli homoseksuaaleille ei edelleenkään tule avioliitto-oikeutta, ei tule muutosta myöskään siihen järkyttävään eriarvoisuuden tuntuun, joka tällä hetkellä on homoille arkipäivää.

Sukupuolineutraali avioliitto lopettaisi myös sen syrjinnän, jota valtio tällä hetkellä harjoittaa, ja viestittäisi koko suomalaiselle yhteisölle, että kaikki todellakin ovat samanarvoisia. Millään muulla muutoksella ei näitä vaikutuksia saada aikaan.

Vaikka rivisuomalaiset vielä tässä vaiheessa nyrpistelisivätkin homoliitoille nenäänsä, on juuri eduskunnan tehtävä nostaa kansansa hyvinvoinnin kohottaminen oman mukavuudenhalun ja ennakkoluulojen yläpuolelle.

Nykyisessä tilanteessa valtio - ja itseasiassa koko yhteiskuntakin - tekee henkistä väkivaltaa ei-heteroille, ja eräiden kansanedustajien tunteettomien lausahdusten perusteella kärsimys tulee vain pahenemaan kiihtyvän keskustelun myötä.

En varmasti ole ainoa suomalainen ei-hetero, joka kaiken tämän toisista piittaamattomuuden ja itsekkyyden keskellä haluaisi vain ummistaa silmänsä ja herätä aamulla jossain onnellisemmassa paikassa - vaikkapa Ruotsissa.

MIIA LÖPPÖNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.