Erilaisuus on rikkaus

Viime aikoina olen tehnyt havaintoja siitä, kuinka erilaisia ihmisiä ja ajattelutapoja tuomitaan tai pelätään. Koetaan, että ne jollain tavalla uhkaavat meitä tai meidän tapaamme ajatella.

Mutta ajattele, jos kaikki ihmiset olisivat samanlaisia kuin sinä. Kaikki ajattelisivat niin kuin sinä, kaikki nauraisivat ja puhuisivat niin kuin sinä. Haluaisitko elää sellaisessa maailmassa? Tuskinpa.

Mielestäni ihmisten ja ajattelutapojen erilaisuus on rikkaus, ei uhka. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus omiin ajattelutapoihin.

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia iästä, nimestä, painosta, pituudesta, tyylistä tai mistään muustakaan riippumatta. Jokaisen pitäisi tuntea olevansa hyväksytty omana itsenään.

Me nuoret saatamme olla joskus epävarmoja itsestämme. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että massan mukana ei ole pakko kulkea. Riittää, että itse hyväksyy itsensä.

Jos alkaa miettiä sitä, että kelpaako muille, ei koskaan voi olla täysin tyytyväinen. Tärkeintä onkin, että itse kelpaa itselleen, vaikka se ei aina olisikaan helppoa.

Jotkut ihmiset ovat ujoja ja toiset taas tykkäävät olla äänessä ja esillä. Toisilla on hyvä lauluääni ja joku taas soittaa kitaraa ammatikseen. Ihan sama mitä teet tai harrastat, tärkeintä on oma kiinnostus tekemiseen. Liikaa ei pidä välittää muiden mielipiteistä.

Joten sinä nuori, mieti tarkkaan ja harkitusti, jätätkö koulun diskon tai harrastuksen väliin sen takia, että epäröit vaikkapa omaa ulkonäköäsi.

Kaikki ihmiset näyttävät erilaiselta, mutta jokainen on omalla tavallaan ainutlaatuinen. Eläminen on elämisen arvoista, älä käytä sitä ainakaan itsesi vihaamiseen!

Muista, että kukaan ei ole samanlainen kuin sinä ja kanna erilaisuutesi ylpeydellä. Olet upea juuri noin! Älä koskaan unohda sitä.

Seela Leinonen

Vaajakummun koulu 8a

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.