Erilaisuus pelottaa Maanselkää

Kaupunginvaltuutettu Asmo Maanselkä selitti (Ksml 10.7.) Pride-paraatin kaasuiskua käsitellyttä mielipidekirjoitustaan: "Herätin esiin kysymyksen siitä, lisääntyykö väkivalta jos liian voimakkaasti vaaditaan perinteisten instituutioiden muutosta vähemmistön taholta. Tätä emme tiedä, mutta mielestäni se on pohtimisen arvoinen asia."

Tämä kirjoitus olkoon Maanselän suosittelemaa pohtimista.

Oletetaan argumentin vuoksi, että vastaus kysymykseen on myönteinen; että Pride-kulkueen kaltaiset julkiset tapahtumat lisäävät väkivaltaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Vaikka näin olisikin, ongelman ratkaisu ei voi olla seksuaalivähemmistöjen vaientaminen vaatimalla näitä alistumaan marginaali-ilmiön rooliinsa, jota Maanselkä innokkasti niille tarjoaa. Tämä ei voi olla tapa, jolla sivistynyt yhteiskunta ongelman ratkaisee, täysin riippumatta siitä, osoittautuuko vähemmistöjen esiintyminen julkisuudessa väkivallan välittömimmäksi, helpoimmin havaittavaksi tai helpoiten manipuloitavissa olevaksi syyksi.

Mikä on sitten se viharikosten syy, johon tulisi puuttua? Tietyssä mielessä ihminen ei ole järin monimutkainen luontokappale: se hyökkää pelätessään. Alkuperäisessä kirjoituksessaan (Ksml 9.7.) Maanselkä vertasi maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen kokemaa väkivaltaa. Vertaus ei ole aivan huono, sillä sen kautta voidaan päästä ajattelemaan ilmiöiden perimmäisempää syytä: erilaisuuden pelkoa.

Ihmisryhmät pitävät toisia, edellisten oppimista normeista poikkeavia ihmisryhmiä uhkana itselleen, jopa silloin kun nuo toiset ihmisryhmät eivät pyri muuttamaan koko yhteiskuntaa oman mielensä mukaiseksi vaan ainoastaan kaipaavat tulla tunnustetuiksi tuon yhteiskunnan osina. Tällainen kuvaus sopinee niin tavalliseen, maallistuneessa valtiossa asuvaan ei-radikaaliin muslimiin kuin tavalliseen seksuaalivähemmistön edustajaankin.

Merkillisesti näyttää olevan niin, että Maanselän ja hänen tavallaan ajattelevien näkökulmasta tämä asianmukaisen tunnustuksen haku seksuaalivähemmistöjen kohdalla merkitsee koko yhteiskunnan arvojen valtausyritystä. On kuitenkin selvää, että kukaan ei voi vaatia itselleen yksinoikeutta määritellä sitä, millaisia koko yhteiskunnan arvojen tai "perinteisten instituutioiden" sisällön on oltava.

Toisinaan pelkkä erilaisuus ilman todellista uhkaa riittää herättämään pelkoa, ja pelolla on taipumus lisätä väkivaltaa. Tämän ilmiön poistaminen keskuudestamme ei varmasti ole helppoa, mutta omaksi velvollisuudekseni näen toimia sitä vastaan - ei Pride-paraatia vastaan. Oli vastaus Maanselän pohdittavaksi tarjoamaan kysymykseen mikä hyvänsä.

TERO VAAJA YTM Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Parempaa salaattia!

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Oppositiossa on mukavaa

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.