Erilaisuutta pitää arvostaa

’’Erilaisuus on rikkaus’’, jotkut varmasti muistavat tai ovat joskus kuulleet sanottavan. Mutta kuinka usein oikeasti muistamme tämän sanonnan?

Onko sinunkin joskus vaikea kertoa oma mielipiteesi jostakin asiasta, pelkäätkö olla oma itsesi, tai huomaatko usein miettiväsi, mitä muut sinusta ajattelevat?

On vaikeaa olla oma itsensä tai kertoa omia mielipiteitään. Voisiko se olla helpompaa, jos olisimme avoimempia uusille, erilaisille ajatuksille ja ihmisille?

Minun mielestäni kaikkien pitäisi saada olla juuri sellaisia kuin he ovat. Kenenkään ei pitäisi joutua muuttamaan itseään esimerkiksi sen vuoksi, että hyväksyttäisiin mukaan porukkaan, eikä kenenkään pitäisi joutua kiusatuksi siitä, että on jollakin tavalla erilainen.

Se, että maailmassa on eri näköisiä, luonteenpiirteiltään erilaisia, eri asioihin uskovia, erilaisia elämänarvoja omaavia, eri asioista kiinnostuneita ja taustoiltaan erilaisia ihmisiä, on todella arvokasta.

Ymmärrän kyllä, että välillä on vaikeaa esimerkiksi hyväksyä toisten eriäviä mielipiteitä, jos oma mielipide kyseiseen asiaan on vahva.

Meillä on usein ennakkokäsityksiä ihmisistä, joita emme loppujen lopuksi tunne lainkaan. Esimerkiksi uutisointi turvapaikanhakijoiden kotimaista on usein negatiivista, minkä vuoksi ennakkokäsitykset turvapaikanhakijoista ovat usein myös negatiivisia.

Ihmisiä pitäisi ajatella yksilöinä eikä heti yhdistää heitä heidän kotimaansa tapahtumiin, ja tehdä niistä johtopäätöksiä siitä, millaisia ihmiset siellä ovat.

Ihmisistä ei tule myöskään tehdä lopullisia johtopäätöksiä pelkästään esimerkiksi sen perusteella, miltä he näyttävät ja vaikuttavat silloin, kun tapaat heidät ensimmäisen kerran. Vasta kun olet tutustunut ihmiseen kunnolla, tiedät millainen hän oikeasti on. Pelkkä ulkokuori ei kerro kaikkea.

Olisi kaikkien etu, jos olisimme avoimempia ja hyväksyisimme kaikki sellaisina kuin he ovat. Olisi helpompaa olla oma itsensä ja ei tarvitsisi aina miettiä, mitä muut ajattelevat.

Jokainen varmasti haluaisi pystyä olemaan oma itsensä missä vain. On myös todella hienoa, jos omistaa kaikin tavoin erilaisia ystäviä.

Ollaan siis avoimempia uusille, erilaisille ajatuksille ja ihmisille, hyväksytään kaikki sellaisina kuin he ovat ja yritetään välttää ennakkokäsitysten luomista.

Neea Penttinen

Mankolan yhtenäiskoulu 8.lk.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.