Eroon puoluetuesta?

Eduskunnassa edustettuina olevat puolueet ovat saaneet puoluetukea Rafael Paasion hallituksen esityksestä jo vuodesta 1967 alkaen. Puoluetuen määrä oli viime vuonna 90 000 euroa per kansanedustaja eli 18 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi jaettiin v. 2008 toinen mokoma veronmaksajien rahoja lehdistötukena, jonka suuruus oli 18,5 miljoonaa euroa. Kansalaisten verovaroja käytettiin puoluetoimintaan yhteensä 36,5 miljoonaa euroa eli yli 217 miljoonaa "vanhaa markkaa".

Muistelen, kun puoluetukea aikoinaan markkinoitiin, että sen tarkoitus oli tasapuolistaa puolueiden varainhankintaa, jotta kokoomus ja muut porvarilliset puolueet eivät olisi niskan päällä vaalien mainonnassa. Kerrottiin, että työväenpuolueet ovat jääneet "Mopen osille" yritysten antamasta tuesta, koska kokoomus ja vuonna 1965 keskustapuolueeksi muuttunut maalaisliitto saavat kaikki markat.

Viimeaikaiset paljastukset kertovat kuitenkin, että tukirahaa valuu edelleenkin eri lähteistä puolueiden laariin, puoluetuesta huolimatta. Yrityselämä tukee kokoomusta ja keskustaa, vasemmistopuolueiden saadessa melkoiset tuet ammattiliittojen maksamina. Herätänkin kysymyksen: Onko aika ajanut puoluetukien ohi?

Olisiko aika palata 1960- luvun lähtöruutuun ja katsoa, tulevatko puolueet toimiin omillaan eli ilman veronmaksajien tukea?

Tällöin puolueiden jäsenet joutuisivat oikeasti haravahommiin ja toivo-talkoisiin eli ottaisivat rukkaset naulasta ja ryhtyisivät tekemään perinteistä puolue- ja vaalityötä 1960-luvun tapaan.

Hiljattain pidetyt EU-vaalit osoittivat, että eteenpäin mennään ilman suuria panostuksiakin vaalimainontaan. Perussuomalaisten Timo Soini valittiin Brysseliin 9 000 euron panostuksella ja keräsi suosiollaan yli 130 000 ääntä.

"Kyllä kansa tietää", kehen luotetaan ilman sen suurempaa ja hinnakasta mainontaakin.

KAUKO TUUPAINEN PS:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.