Esitys lukukausimaksuista on kestämätön

Euroopan talousalueen ja EU:n ulkopuolisilta korkeakouluopiskelijoilta ei tule periä lukukausimaksuja. Tätä hallitus on kuitenkin esittänyt.

Koulutuksen maksuttomuus on arvo- ja periaatekysymys. Myös ulkomaisille opiskelijoille pitää taata mahdollisuus opiskella lahjakkuutensa eikä maksukykynsä mukaan. Kansainvälisiä opiskelijoita tulee Suomeen eniten Venäjältä, Kiinasta, Vietnamista ja Nepalista. Nämä opiskelijat ovat maailman mittakaavassa syrjäiselle yliopistollemme ja maakunnallemme erinomainen vientituote.

Ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja on kokeiltu pariin otteeseen, eivätkä tulokset ole olleet mairittelevia. Jopa hallituksen esityksen perusteluosassa kerrotaan, että aikaisempi lukukausimaksukokeilu epäonnistui. Se koettiin hankalana sekä byrokratiaa ja kuluja lisäävänä.

Lisääntyneet hallintokulut ja lukukausimaksuista saatavat tuotot ovat nollasummapeliä, jonka seurauksena koulutusohjelmat ja erityisesti opiskelijat joka tapauksessa kärsivät.

Suurin osa kansainvälisistä opiskelijoista jää Suomeen eikä vie, kuten pelätään, osaamistaan kotimaahansa. Nykyisellään puolet valmistuneista ulkomaisista opiskelijoista työllistyy Suomeen ja sen lisäksi noin neljäsosa oleskelee edelleen Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan vain 25,5 prosenttia lähtee maasta.

Sekä hallituksen esityksessä että useissa lähteissä kerrotaan, että lukukausimaksut ovat vähentäneet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden määrää ja vähintään väliaikaisesti kaikkien ulkomaisten opiskelijoiden määrää.

Lukukausimaksut olisivat myös täysin vastoin yliopistomme strategiaa, jonka perusteella kansainvälistymisen esteitä pyritään poistamaan eikä lisäämään. Kotikansainvälistyminen vähentyisi, mikäli opiskelijamäärät tippuisivat.

Yliopistomme joutuisi mitä todennäköisemmin karsimaan kansainvälisiä maisteriohjelmiaan laskevien hakijamäärien ja huomattavasti kasvavien mainostus- ja stipendikulujen vuoksi. Kokonaisuuden kannalta se olisi opiskelijoille ja yliopistolle selvä tappio.

Kansainvälinen keskustelu on kääntymässä hyvin kriittiseksi lukukausimaksuja kohtaan. Saksassa lukukausimaksuista ollaan luopumassa, muiden pohjoismaiden esimerkit eivät ole rohkaisevia ja monissa muissa länsimaissa lukukausimaksuja kritisoidaan erittäin voimakkaasti.

Koulutuksen tulevaisuus on avoimissa ympäristöissä ja kansainvälisessä liikkuvuudessa, emmekä voi kannattaa lakimuutoksia, jotka jättäisivät Suomen ulkopuolelle globaalista akatemian kehityksestä.

Jenna Anttonen

hallituksen puheenjohtaja

Minna Oinas

pääsihteeri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.