Etsivälle nuorisotyölle virallinen asema

Maanantaina Jyväskylässä saimme kuulla opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemasta nuorisolain muutoksesta. Nuorisolain uudistukset tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Etsivä nuorisotyö kirjataan lakiin ja useille toimijoille, kuten koulutuksen ja opetuksen järjestäjille tulee velvollisuus ilmoittaa nuoren kotikunnalle etsivän nuorisotyön tarpeessa olevasta nuoresta. Etsivää nuorisotyötä tekevät työntekijät puolestaan hakevat kontaktin nuoreen ja auttavat hänet muun avun ja tuen piiriin - ovat rinnalla kulkijoita tarvittavan ajan. Näin etsivä työ saa virallisen aseman.

Olin tuomassa etsivän nuorisotyön työtapaa Suomeen 1990-luvun alussa työskennellessäni sosiaali- ja terveyshallituksessa. Norjasta asiantuntijat kävivät luennoimassa sikäläisestä mallista, joka perustui moniammatillisuuteen. Syntyi kirjainyhdistelmä ENT, etsivä nuorisotyö, ja käytiin keskustelua jopa siitä, tulisiko kirjainyhdistelmä suojata brändiksi tietyt kriteeri täyttävälle työlle.

Nuorten pariin jalkautuvana työmuotona esimerkiksi seurakuntien Saapas-toiminnalla oli pitkät perinteet. Jyväskylän tilaisuudessa oli ilo todeta, että etsivä työ on levinnyt ja luonnollisesti kehittänyt muotojaan.

Uuden lainsäädännön mukainen etsivä työ ei myöskään ole siinä mielessä etsivää, kun 90-luvulla ajateltiin, koska tuolloin työssä hakeuduttiin nuorten pariin etsimään niitä, jotka mahdollisesti apua tarvitsevat. Nyt toimitaan muiden tahojen ilmoitusten perusteella. Varmaan eri tahojen nuorten pariin jalkautuvaa etsiskelevää työtä edelleenkin on.

Nuorisotoimi on ollut uranuurtaja etsivässä työssä.

ANNE HUJALA ylitarkastaja Lapsiasiavaltuutetun toimisto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.