Etusijalle lapset ja nuoret

Mediassa on ollut keskustelussa lasten ja nuorten hyvinvointi ja koulussa pärjääminen. Valitettavasti kiusaamista tapahtuu kouluissa edelleen paljon ja siihen täytyy puuttua vakavasti ja heti, sillä siitä voi tulla lapselle elinikäisiä traumoja.

Hallitus on luvannut lisää 100 miljoonaa euroa opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen, mutta kyseenalaistan sen, riittääkö se vielä pienentämään luokkakokoja tarpeeksi.

Se tunnustus täytyy hallitukselle kuitenkin antaa, että hallitus ottaa tosissaan tämän asian ja satsaa myös rahallisesti, mutta enemmänkin voisi asialle tehdä. Lasten ja nuorten hyvinvointi pitäisi olla hallituksen ykkösprioriteetti hallitusohjelmassa, koska he ovat Suomen tulevaisuus ja jokaisella lapsella on oikeus saada laadukasta opetusta sekä olla turvallisesti koulussa ilman pelkoa kiusaamisesta.

 

Opettajille täytyy antaa lisää valtuuksia sekä resursseja puuttua henkiseen sekä fyysiseen väkivaltaan ja kiusaamiseen. Se on yksinkertaisesti saatava loppumaan tässä maassa.

Mikäli opettajille annetaan riittävät resurssit, he voivat tehdä yhteistyötä oppilaiden vanhempien kanssa tiiviimmin. Varhaislapsuuteen pitäisi myös sijoittaa entistä enemmän, koska se tuo valtiovallalle pitkän päälle moninkertaisesti takaisin – ja vaikka ei toisikaan, kaikkea ei voi mitata rahassa.

Lasten ja nuorten hyvinvointi on kaikkein tärkeintä. Meidän jokaisen aikuisen velvollisuus ja oikeus on huolehtia maamme lapsista ja nuorista. Jos jotain lasta laiminlyödään vakavasti, sitä ei voi eikä pidä katsoa läpi sormien.

 

Perheitä, joissa on ongelmia ei pidä tuomita lähtökohtaisesti vaan viranomaisten pitää auttaa näitä perheitä varsinkin ennaltaehkäisevästi – täytyy puuttua asioihin ennen kuin ne menevät perheissä liian pitkälle.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus elää hyvää lapsuutta ja nuoruutta. Suojelkaamme Suomen lapsia ja nuoria, jotta saisivat kokea perusturvallisuuden tunteen lapsuuden ja nuoruuden ajan, siitä on hyvä lähteä kohti aikuisuutta.

Miika Koskela
Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.