Etyk, Suomi ja hukattu tilaisuus liennytykseen

Venäläispoliitikkojen maahantulon estäminen Etyk-juhlakokouksen alla on suuri virhe ja hukattu tilaisuus Ukrainan kriisin lieventämiseksi. Huolimatta EU:n matkustusrajoituksista, Suomi olisi halutessaan pystynyt toimimaan itsenäisesti ja noudattamaan tätä kautta Etyj:in toimintaperiaatteita turvaamalla kaikkien maiden osallistumismahdollisuudet.

Nyt Suomi näyttää tanssivan muutaman Itä-Euroopan änkyrämaan tahtiin ja viestittävän Venäjälle, ettei maata edes haluta kokoukseen. Vastuun ratkaisusta kantaa luonnollisesti ulkoministeri Soini.

Näin 40 vuotta alkuperäisen Ety-kokouksen jälkeen olisi mahdollista osoittaa Helsingin hengen olevan edelleen vahva ja rakentaa uutta siltaa idän ja lännen välille. Aikanaan Suomen järjestämä Ety-kokous oli liennytyksen riemuvoitto. Se toi Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton johdolla kahtiajakautuneen Euroopan toimijat yhteen vahvistamaan periaatteita keskeisistä turvallisuuskysymyksistä sekä yhteistyöstä talouden, tieteen ja ympäristönsuojelun aloilla.

Erityisesti kirjaukset ihmisoikeuksien kunnioittamisesta mahdollistivat toisinajattelijoiden toiminnan itäblokissa ja tätä kautta myötävaikuttivat kommunistisenjärjestelmän romahtamiseen ja kylmän sodan loppumiseen.

Suomi on aina tunnettu kansainvälisessä politiikassa rakentavana osapuolena, joka on pyrkinyt sovittelemaan näkökantoja yhteen. Tässä suhteessa venäläispoliitikkojen kohdalla tehty ratkaisu ei ole Suomen ulkopoliittisenlinjan mukainen.

Etyj on tällä hetkellä ainoa organisaatio, jossa Venäjän on tiiviissä yhteistyössä länsivaltojen kanssa. Järjestö on myös ollut ainoa toimija Ukraina kriisissä, joka on tuonut konfliktin eri osapuolet konkreettisesti yhteen. Tämän keskusteluyhteyden katkeaminen olisi tuhoisaa, ei vain Ukrainan, vaan koko maanosan turvallisuuden kannalta.

Se, että osapuolet pyritään eristämään toisistaan ilman todellisia mahdollisuuksia vuoropuheluun, ei edistä Venäjän ja lännen suhteiden normalisoitumista.

Jani Kokko

varapuheenjohtaja

SDP:n Keski-Suomen piiri

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.