Euron tarjous ei kiinnosta

Huonosti suunniteltu lainsäädäntö voi luoda huonon maineen kokonaisille toimialoille. Suomessa räikeimpiä esimerkkejä tästä on turveteollisuuden ympäristövaikutusten seuranta.

Ympäristöluvan hakija esittää Suomessa itse arvion toimintansa vaikutuksista ympäristölle. Tähän tarkoitukseen hän tilaa konsultilta raportin. En ole vielä nähnyt yritystä, joka käyttäisi rahojaan tilatakseen itselleen epäedullisia raportteja.

Voi siis hyvin ajatella, että näiden raporttien tarkoitus ei ole puolueettomasti arvioida mahdollisesti aloitettavan toiminnan ympäristövaikutuksia vaan pikemminkin taata edellytykset yritystoiminnan aloittamiselle.

Kun toiminta on aloitettu, sitä valvotaan kahdella tavalla. Toiminnanharjoittajan omavalvontana (nimikin jo kertoo luonteen) ja ympäristöviranomaisen mahdollisesti määräämänä velvoitetarkkailuna.

Velvoitetarkkailussa toiminnanharjoittaja tilaa valitsemaltaan konsultilta näytteenoton ja analysoinnin esimerkiksi turvetuotantoalueelta johdettavista jätevesistä ja raportoi näiden tulosten perusteella viranomaisille jätevesien laadusta. Tilaisiko liikeyritys omilla rahoillaan raportteja, jotka voisivat johtaa toiminnan keskeyttämiseen?

Ympäristövaikutuksien arvioinnin luotettavuus ja niitä tekevien konsulttiyritysten maine kansalaisten silmissä voi kohentua vasta kun ympäristöhallinto alkaa tilata valvonnan ja raportoinnin valitsemiltaan konsulteilta ja laskuttaa tästä työstä toiminnanharjoittajaa. Niin kauan kun toiminnanharjoittajat itse kilpailuttavat konsultit, on tilanne täysin absurdi ja tulokset sen mukaisia.

Konsulttiyritys Saloy Oy:n Tapio Salmisen mukaan (Ksml 7.1.2013) ”pallo on nyt turveteollisuuden vastustajilla”. Salminen tarjoaa vesistökuormitustutkimusta Keuruun Martinjärvelle yhden euron hintaan, jos joku sellaisen tilaa.

Ainakaan Martinjärven vesienhoitoyhdistys ry ei tilaa Saloyn euron palloa. Saloy Oy on jo tehnyt Vapon tilauksesta kaksi raporttia Martinjärven vesistökuormituksesta (2011, 2012) ja vaikka Martinjärven yläpuolisessa vesistössä on viisi Vapon ikivanhaa turvekaivosta, kumpikin tulos oli tilaajan kannalta vähintäänkin erinomainen. Päästöjä tulee siis kaikkialta muualta paitsi näiltä soilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Etusijalle lapset ja nuoret

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.