Euroopan liittovaltio pelastaisi sosiaaliturvan

Euroopan poliittinen yhteisyys pelastaisi pitkällä tähtäimellä terveys-, sosiaali- ja koulutuspalvelut. Se ei pelkästään supistaisi jäsenvaltioidensa budjettimenoja, kuten nyt Kreikan ja muiden kriisivaltioiden vuoksi ajatellaan.

Päinvastoin pohjoismaat, joissa on tasokkain ja laajin sosiaaliturva ja hyvinvointipalvelut, ovat taloudelliselta luokitukseltaan Euroopan parhaimmat valtiot. Sen sijaan esimerkiksi Kreikassa hyvinvointi ei ole kohdentunut julkisiin palveluihin niin paljolti kuin pohjoismaissa.

Italian osalta tilanne on samankaltainen, sillä siellä esimerkiksi terveydenhuollossa yksityisten lääkäriasemien ja julkisen terveydenhuollon välillä on suuri ero. Lisäksi Italiassa valtio jää ilman rikkaitten veroja, koska heillä on verotuksessa porsaanreikiä. Tästä syystä siellä ei ole voitu taata alemmille tuloluokille riittävää sosiaaliturvaa ja hyvinvointipalveluja.

Laajemminkin Euroopassa yhä suurempi osa rikkaiden varoista kulkeutuu ns. veroparatiiseihin. Näin valtiot menettävät osan verotuloista.

Poliittiset järjestelmät ovat kansallisvaltioissa korjanneet tällaiset vinoutumat. Suomessakin poliittinen järjestelmä on luonut hyvinvointivaltion edellytykset.

Nyt kun taloudellinen järjestelmä on saanut yliotteen politiikasta rajojen yli liikkuvan pääoman vuoksi, tarvitaan myös samanlaista poliittisen järjestelmän ulottamista yli valtioiden. Olkoon sitten tämä vaikkapa Euroopan liittovaltio! Tätä ei pidä pelätä, sillä tällaisen kehityksen avulla voitaisiin laajentaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota yli nykyisten rajojen. Lopulta tarvitaan poliittisen järjestelmän kehittymistä globaalisti koko maailmassa.

Suomenkin poliittisen järjestelmän luominen hyvinvointivaltioksi kesti kymmeniä vuosia. Samalla tavoin myös yli Euroopan ulottuvan poliittisen elämän uudistaminen ja hyvinvoinnin luominen tulevat kestämään useiden sukupolvien ajan.

Muuta mahdollisuutta ei ole. Tietenkin on mahdollista rajoittaa yritysten, tavaroiden ja pääomien vapaata siirtymistä yli rajojen. Tämä kuitenkin madaltaisi tuotantoa ja taloutta, mikä heikentäisi kuluttajan asemaa kilpailun vähentyessä.

Poliittisen järjestelmän luominen yli valtioiden rajan turvaa erityisesti köyhimmän väestön mahdollisimman suuren hyvinvoinnin. Näin tapahtui Suomenkin kansallisvaltiossa silloin, kun yritysten ja pääomien siirtyminen yli rajojen ei ollut näin mahdollista kuin nykyisin.

Nimenomaan vasta poliittisen ja valtiollisen järjestelmän kehittyminen on tuonut tasa-arvoa kansalaisten keskuuteen ja tämä on kohdistunut juuri alimpien tuloluokkien hyväksi. Poliittinen yhteisyys on siis välttämätöntä. Olkoon se vaikkapa liitovaltio tai jokin muu järjestelmä.

MARKKU HAHL yht.lis., kasv.maist. Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.