Euroopan unioni suojaa kansallisvaltiota

Julkisessa keskustelussa Euroopan unioni ja kansallisvaltio asetetaan toisinaan vastakkain. Tosiasiassa EU suojaa tai sen ainakin pitäisi suojata kansallisvaltioita.

Toisen maailmansodan jälkeen kansallisvaltioiden polttavin tarve oli taata rauha. Niinpä kansallisvaltiot perustivat YK:n ja sen keskeiseksi elimeksi turvallisuusneuvoston.

Euroopassa käynnistettiin rauhanprojekti, josta on syntynyt nykyinen EU.

Molemmat organisaatiot ovat onnistuneet rauhan ylläpitämisessä vähintäänkin kohtuullisesti.

Ajankohtainen kansallisvaltioihin kohdistuva uhka on ylikansallisten yritysten valta.

Ne pystyvät vaikuttamaan valtioiden politiikkaan. Yksi tapa on kilpailuttaa valtioita toisiaan vastaan. Selkeä esimerkki tästä on verokilpailu.

Toinen kikka on veroparatiisit. Ne myös pystyvät siirtelemään tuotantoaan aina siihen maahan, missä tuotantokustannukset ovat alhaisimmat – lue: työntekijöiden asema on heikoin. Sanotaan: yrityksillä ei ole isänmaata.

Kun olimme perustamassa Suomen Attac -järjestöä iskulauseenamme ”Toisenlainen maailma on mahdollinen”, näimme, että turvallisuusneuvoston rinnalla tarvittaisiin taloudellinen neuvosto. Se loisi sääntöjä globaalille taloudelle ja valvoisi niitä. Neuvostoa ei ole luotu.

Ollessani kutsuttuna vierailijana London School of Economics and Social Science yliopistossa tapasin Anthony Giddensin, yhden maailman johtavista yhteiskuntatieteilijöistä.

Hän kannatti ajatusta maailman taloudellisesta neuvostosta. Mielenkiintoista oli, miten hän hahmotti EU:n roolin neuvoston aikaansaamisessa.

Giddens näki, että EU rakensi mallia sille, miten voitaisiin luoda ylikansallisten yhtiöiden toimintaa sääteleviä ylikansallisia sääntöjä.

EU olisi siis ensimmäinen askel kehityksessä, joka lopulta johtaisi YK: taloudelliseen neuvostoon tai vastaavaan järjestelyyn.

Nykyisessä epävakaassa maailmantilanteessa Euroopan yhteisön alkuperäinen tehtävä, rauhan turvaaminen, on tullut uudella tavalla ajankohtaiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön pitkään esillä pitämä ajatus Eurooan unionin yhteisestä puolustuksesta on näyttäytymässä tarpeelliseksi.

Tämä ei saa jättää varjoonsa EU:n uudempaa tehtävää: yritysten toiminnan ylikansallista säätelyä.

Tätä tehtävää vasten on tarkasteltava kaikkia EU:n uusia avauksia, esimerkiksi yhteinen valtiovarainministeriö, pankkiunioni, yhteiset sijoitustuotteet.

Yksittäinen kansallisvaltio on voimaton ylikansallisten yhtiöiden edessä. Se on niille kuin riepoteltava räsynukke.

Tapio Lampinen

dosentti

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

Lyhyet

Työllisyyden parantaminen ehkäisee lapsiköyhyyttä

Jokaisen pitää saada tarvitsemansa hoiva

Lyhyet

Lyhyet

Roina pois Kauppa-kadulta

Määrä ei yksin takaa hoidon laatua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.