Evoluutio vai luomisoppi?

Evoluutioteorian käyttöä opetuksessa on kritisoitu (Ksml 7.9.) viitaten Viitasaaren tapaukseen, kun opetuksessa oli vakaumuksellisista syistä jätetty evoluutioteoria itseopiskelun varaan.

Mielipiteen kirjoittaja, jyväskyläläinen Mikko Tuuliranta, kritisoi eräänä tieteen viitekehyksenä pidetyn evoluutioteorian yksityiskohtia pätevyydellä, joka sai minut kiinnostumaan asiasta.

Kun katselin Googlesta kirjoittajan, kirurgin, taustoja, johti haku mm. helluntaiseurakunnan toimintaan ja ns. älykkään suunnittelun elämänkatsomuksellisen vaihtoehdon esittelyyn. Asiassa ei toki ole mitään pahaa sinänsä ja tieteen kritiikki on ihan laillista, mutta julkisuudessa olisi aina hyvä kertoa mistä lähtökohdista yleisen käsityksen vastaiset kannanotot ovat lähtöisin.

Tiedon ja uskon vastakkainolo nousee aika-ajoin esille kiistana materialistisen evoluutio-opin ja kristillisen maailmanselityksen välillä. Kiistan ydin on siinä, että voiko elämä kehittyä spontaanisti ilman johdatusta vai tuleeko maailmankaikkeudella olla alku ja tällä alulla ulkopuolinen syy. Yhdysvalloista lähtöisin olevalla opilla älykkäästä suunnittelusta pyritään tieto ja tiede sitomaan kristilliseen perinteeseen.

Meillä jokaisella on tietoon tai uskoon perustuva maailmankatsomus ja sillä oikeaksi katsomamme perustelut. Omaksutut käsitykset ja selitykset perustuvat testattavissa olevaan tietoon, uskoon olemassaolomme perusteista ja osittain oman prosessoinnin tuloksiin mainituista aineksista.

Ongelmalliseksi asia kehkeytyy, kun todellisuuden aineksista ja arvoista pitäisi yhteisesti sopia ja käsitellä aihetta kiihkottomasti opetuksessa.

Suomalainen kulttuuri on vahvasti ollut sidoksissa kristilliseen perinteeseen, mutta sen myyteistä ei käsittääkseni voi rakentaa nykytodellisuutta kannattelevaa maailmankuvaa, ei etsiä lakiperusteita eikä pitää tunnustuksellista lähtökohtaa päätöksenteon perustana. Opetettavan elämänkatsomusta rakentavan aineksen on oltava objektiivista ja tuettava ihmisen kasvua mahdollisimman monipuolisesti.

Lars-Olof Fredriksson

yhteiskuntatieteiden maisteri

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.