Fennovoima edistää ydinsotaa

Fennovoima ja muut suomalaiset ydinvoimayhtiöt edistävät ydinaseiden leviämistä ja sitä kautta lisäävät ydinsodan todennäköisyyttä.

Virallinen Suomi pitää tätä väitettä täysin perusteettomana samanaikaisesti, kun ollaan huolissaan siitä, että Iran mahdollisesti hankkii ydinaseita rauhanomaisen ydinteknologian avulla. Ajatellaan, ettei mallimaa Suomessa tapahtuva toiminta voi mitenkään edistää ydinsotaa.

Todellisuudessa väite suomalaisen ydinteknologian yhteydestä ydinaseisiin on aivan yhtä perusteltu kuin se, että öljyn ja kivihiilen käyttö Suomessa edistää ilmastokatastrofia: maailman ydinteknologia järjestelmä on samanlainen globaali kokonaisuus kuin ilmakehä.

Fennovoiman kohdalla yhteys ydinaseisiin on harvinaisen selkeä. Rosatomin innokkuudelle myydä ydinvoimala Pyhäjoelle on syynsä. Kyse on siitä, että ostopäätös ja tulevaisuudessa mahdollisesti toimivan ydinvoimalan mallikappale Suomessa helpottaisivat ratkaisevasti ydinteknologian myyntiä ympäri maailmaa.

Venäläisistä ydinvoimaloista todennäköisesti kiinnostuneiden maiden joukossa on niitä, joiden hallitukset eivät ainakaan kaikkina aikoina ole hyvissä väleissä Yhdysvaltain tai alueellisten ydinasevaltioiden kuten Israelin kanssa. Oman ydinaseen hankkiminen voi alkaa houkuttaa.

Maalle, jolla on riittävästi ydinvoimaloiden avulla hankittua ydinteknologiaosaamista, aseen valmistaminen on helppoa. Yksinkertaisin tapa on käyttää hyväksi ydinvoimalassa aina syntyvää plutoniumia.

Ydinjätteessä normaalisti oleva niin sanottu reaktoriplutoniumkin kelpaa atomipommiin, kuten Yhdysvalloissa on kokeellisesti todistettu. Toisaalta kun polttoainesauvat otetaan pois reaktorista tavallista aikaisemmin, saadaan pommimiesten suosimaa aseplutoniumia.

Plutoniumin erottaminen kemiallisesti muusta ydinjätteestä ei ole erityisen vaikeaa silloin, kun kyse on vain muutaman kilon hankinnasta ja kun turvallisuudesta ei piitata.

Ja miksipä sotaan valmistautuvassa maassa työntekijöiden sairastumisesta välitettäisiin, kun sodassa on joka tapauksessa tarkoitus uhrata suuri joukko ihmisiä.

Olli Tammilehto

Fiskars

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Poikkeuksellisen pimeää

Sitran ja maamme yliopistojen erilaiset roolit tukevat toisiaan

Kallista ja turhaa maksuliikennettä

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kohti kauhuskenaariota

Ei fossiilikilpailuille!

Miksi pitäisi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia?

Pysytään totuudessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.