Fysiikan opiskelu koulussa on tärkeää

Vesa Höijer on saanut jostain sellaisen oudon käsityksen, että yliopistossa koulufysiikkaa pidettäisiin ”huijauksena ja valehteluna” (KSML 2. 7. 2016). Tässä ei tietenkään ole mitään perää!

Fysiikan perustiedot saadaan koulussa. Ilman näitä perustietoja fysiikan opiskelu yliopistossa ei luonnistu. Koulufysiikan pohjaa tarvitaan myös hyvin monella muulla opiskelualalla, kuten kaikissa muissa luonnontieteissä, kaikilla teknillisillä aloilla, lääketieteessä ja monissa terveydenhoitoalan opinnoissa.

Yliopistossa fysiikan osaamista syvennetaan ja laajennetaan. Fysiikan opiskelija saavuttaa viidessä vuodessa sellaisen tiedollisen ja taidollisen tason, että hän pystyy ratkomaan itsenäisesti haastavia fysiikan ongelmia tutkimuslaitoksissa, tuotantoelämässä, fysiikan opettajana kouluissa ja niissä mitä moninaisimmissa muissa tehtävissä, joissa fyysikon ongelmanratkaisutaitoa nykyisin tarvitaan ja hyödynnetään.

Tämä vaatii, että fysiikan perusilmiömaailma ja ajattelutapa opitaan jo koulussa. Me yliopisto-opettajat jatkamme siitä, mihin koulussa päästään innostavien opettajien johdolla.

Jukka Maalampi

professori

fysiikan laitos

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.