Grillausta ja aurinkoa maltilla

Kesä saapuu aurinkoineen ja makkaroiden sekä ihon grillaukset ja kalojen savustukset alkavat.

Niin kivaa kuin nuo kesään kuuluvat asiat ovatkin on aihetta ottaa huomioon mistä syntyvät PAH-myrkyt. Siis ihoon rusketusta auringosta ja grillissä rusketusta makkaran pintaan.

Monet luulevat, että tiedon lisääntyessä on syöpäaltistukselle suojautuminen myös lisääntynyt, ja melanoomat olisivat vähentyneet. Mutta terveystieto kertoo muuta: Huhtikuussa 2015 päivitetyn tilaston mukaan ihosyöpätapaukset ovat lisääntyneet 1960-luvulta alkaen 9-kertaiseksi.

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyöpien tärkein riskitekijä. Se aiheuttaa ihon soluihin DNA-vaurioita ja heikentää immuunivastetta. UV-säteilyn karsinogeeninen vaikutus alkaa kertyä ihoon jo lapsuudessa ja jatkuu koko elämän ajan.

Voin omakohtaisena kokemuksena kertoa, että noin 19-vuotiaana aloin kesähelteessä paahtaa ihoani ruskeaksi, ja aiheutin naamaanikin ihoärsytyksen.

No, ei silloin juuri mitään tapahtunut, mutta kun olin jo yli 40-vuotias korvanlehteeni ilmestyi pieni parantumaton näppylä. Se todettiin poiston ja tutkimuksen jälkeen melanooman alkuvaiheeksi.

Se parani, mutta seuraavana kesänä poskeeni ilmestyi samanlainen punainen näppylä, joka todettiin myös melanooman alkuilmiöksi, joka pienellä leikkauksella poistettiin.

Vielä nytkin, kun olen jo 79-vuotias, kyseinen poskeni kohta alkaa hehkua punaisena, jos olen saanut iltapäivän aurinkoa jonkun verran naamaani.

Esi-isämme kypsensivät liharuokansa nuotiolla ja tehostivat sen säilymistä savustuksella sekä voimakkaalla suolauksella. Suolan käyttö on vähentynyt.

En usko, että tummaksi grillatun makkaran kuoren poistaminen olisi tullut tavaksi.

Saa nähdä, miten kauan vie ennen kun opimme herkuttelemaan ilman PAH-myrkkyjä ja suojaamaan nahkamme auringon grillaamiselta?

Urpo Manninen

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Toinen aste on toista maata

Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Lyhyet

Lyhyet

Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.