Hämeenkadulla on jo maamerkki

Minulla oli tilaisuus olla kuuntelemassa 30.1. kun Jyväskylän kaupungin edustajat esittelivät Jyväskylän Hämeenkadun kerrostalokorttelia ja ”apinataloa”.

”Uusi toimistotalo neonvaloineen olisi maamerkki arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön vieressä ja sillä olisi erityinen kaupunkikuvallinen merkitys saavuttaessa Jyväskylään”, siellä kerrottiin. Olen jyrkästi toista mieltä ja kyllä minä mieleni pahoitin.

Seminaarinmäessä vastapäätä tätä suunniteltua taloa on kymmenkunta satavuotiasta rakennusta. Nämä rakennukset on suunnitellut arkkitehti Wivi Lönn. Hän oli ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti ja hän sai professorin arvonimen ansioistaan v. 1959. Paraatipaikalla rinteessä on hänen oma talonsa. Pihassa kasvaa elinvoimainen arkkitehdin 1947 Suomen itsenäisyyden kunniaksi istuttama kuusi. Tontilla on 320 m2 lisärakennusoikeutta, jota ei käytetty uudisrakentamiseen. Sen sijaan siellä paikalla on kuvanveistäjä Sonja Vectomovin tekemä ja taidevalaja Erkki Liukkosen valama Wivi Lönnin patsas. Taideteos valmistui rakennuksen 100-vuotisjuhlaan.

Tekijät ovat antaneet veistokselle 2000 vuoden takuun. Nyt kaupungin virkamiehet ja -naiset aikovat rakennuttaa tämän Wivi Lönnin talon eteen 4200 m2 laajuisen toimistotalon, Hämeenkadun maamerkiksi.

Olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut asua Lönnin taloa jo 24 vuotta. Olen pyrkinyt tekemään kaikkeni talon eteen ja lahjoittanut sen sittemmin säätiölleni. Säätiöni tarkoitus on edistää kulttuurityötä ja kulttuuriperinteen säilyttämistä sekä osoittaa varoja arkkitehtonisen rakennusperinteen säilyttämiseen. Säätiö on perustettu 1998.

Massiivinen toimistotalo ei ole sopiva Hämeenkadun maamerkiksi. Hämeenkadulla on jo valmiina maamerkki. Rakennuksen nimi on Wivi Lönnin kotitalo. Talo seisoo ylväänä muiden 100-vuotisten talojen keskellä. Kaupunginjohtaja Markku Andersson, pyydän että Te otatte asian hoitoonne. Arkkitehti Wivi Lönnin elämäntyö ansaitsee tämän kunnianosoituksen. Tulevat sukupolvet saavat nähtäväkseen palan parasta Jyväskylää ja Teidän päätöstänne tullaan kiitoksella muistamaan.

Kauko Sorjonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.