Häpeä, Asmo Maanselkä

Asmo Maanselkä (kd) kirjoittaa (Ksml 9.7.), että Priden karnevaalitunnelmassa rienataan uskonnollisia symboleja, pappeja, kirkkoja ja pyhiä kirjoituksia. Maanselkä jatkaa, että "marginaali ei saa tuhota perinteistä suomalaista avioliittoa, uskonnonopetusta, suvivirttä, joululauluja vaan meillä on tehtävänä säilyttää uskonnollisperusteinen perinne sekä instituutiot elinvoimaisena tuleville sukupolville".

Mistä ihmeestä puhut, Asmo Maanselkä? Helsingin Sanomien haastattelun mukaan et ollut edes paikalla koko kulkueessa, jossa eturivissä marssivat mm. sateenkaarikristityt. Miten valtakunnallisen puolueen viestinnästä vastaava henkilö voi kirjoittaa näin ala-arvoista ja tietoisesti vähemmistöjä mustamaalaavaa tekstiä?

Häpeä, Asmo Maanselkä. Vaadin julkista anteeksipyyntöä seksuaalivähemmistöjä loukkaavasta ja syrjivästä tekstistä. Vastuuta näin järkyttävästä kirjoituksesta ei voi paeta keskustelunavauksen taakse. Siitä ei ollut kysymys. Näin ei myöskään rakenneta rauhanomaista rinnakkaiseloa erilaisten arvoyhteisöjen välille, päinvastoin.

Juuri tämänkaltaiset vastuuttomat ja homofobiset kirjoitukset antavat monelle aihetta olettaa, että heidän silmitön väkivaltansa olisi jotenkin hyväksyttävää. Maanselkä ei viitsi edes tuomita tekstissään Pride-kulkuetta vastaan tehtyä hyökkäystä. Onneksi tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsi iskut jyrkästi. Onneksi viidesta suurimmasta puolueesta neljä (kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät) kannattavat sukupuolineutraalia avioliittolakia ja kaikki puolueet tuomitsevat väkivallan vähemmistöjä kohtaan.

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Näin sanovat perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, useat uskonnot ja maailmankatsomukset sekä monien omatunto. Jokaisella ihmisellä on oikeus yhteiskunnan tasa-arvoiseen jäsenyyteen.

Kaikki kuuluvat johonkin vähemmistöön, mutta yhdenvertaisuudesta hyötyvät myös enemmistöt. Yhdenvertaisuus merkitsee kaikille vapautta olla oma itsensä. Oikeudenmukainen yhteiskunta takaa tasa-arvon myös käytännössä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain vaatimus on tasa-arvon toteutumista käytännössä. Avioliiton tuomat oikeudet ja velvollisuudet kuuluvat kaikille. Valtio ei saa lain edessä syrjiä ketään seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

En tunnista Maaselän kuvaamaa valtakulttuuria, joka syrjii erilaisuutta. En pysty ymmärtämään, mitä Maaselkä tarkoittaa marginaalilla ja miksi hän pyrkii luomaan mielikuvituksellisia vastakkainasetteluita ja uhkakuvia.

Suomi antoi kolmantena maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa naisille äänioikeuden vuonna 1906. Tämä oli suuri askel kohti tasa-arvoista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa. Moni vastusti kuitenkin tätäkin muutosta täsmälleen samoin perustein kuin Maanselkä vähemmistöjen oikeuksia. Jotkin muutokset yhteiskunnassa ovat suotavia ja jotkin perinteet syrjiviä.

Tunnen suurta surua kaikkien niiden ihmisten puolesta, joita Maaselkä on tekstillään syvästi loukannut. Samalla Maanselkä on häpäissyt kristillisen ajattelun perussanomaa lähimmäisen rakkaudesta, joka sykkii todella vahvana valtaväestön sydämissä.

TOUKO AALTO vihreiden puoluehallituksen jäsen maakunta- ja kaupunginvaltuutettu Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Unohtiko hallitus innovaattorit ja keksijät?

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Pelastetaan edes taimen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.