Hätäkeskuslaki ei liity aluejakoon

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (kd.) antoi ymmärtää eilisessä Keskisuomalaisen kirjoituksessaan, että eduskunta olisi 17.6. äänestäessään hätäkeskustoimintaa koskevasta laista päättänyt lopettaa Keski-Suomen hätäkeskuksen. Ilmeisen tarkoitushakuisesti edustaja Kankaanniemi sotki nyt keskenään toisiinsa kuulumattomia asioita.

Hallintovaliokunta sai viime vuoden lokakuussa valtioneuvoston selvityksen hätäkeskustoiminnan aluejaon kehittämistä koskevista linjauksista. Valiokunta antoi selvityksestä lausuntonsa. Voimassa olevan hätäkeskuslain nojalla valtioneuvosto päätti viime tammikuussa valtakunnan alueen jakamisesta kuuteen hätäkeskusalueeseen. Sisäasiainministeriö puolestaan päätti ministeri Holmlundin esityksestä saman lain nojalla 9.3.2010 hätäkeskusten sijaintipaikkakunnista.

Eli siis toisin kuin edustaja Kankaanniemi kirjoittaa, viime viikolla eduskunnassa ollut hallituksen esitys ei liittynyt hätäkeskusten aluejakoon ja toimipaikkoihin millään tavalla. Kyseessä oli laki hätäkeskustoiminnasta, joka korvaisi nykyisen hätäkeskuslain.

Nyt käsittelyssä olleessa laissa hätäkeskuslaitoksen virka-alueena olisi koko maa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Hätäkeskukset varmistaisivat toisiaan ruuhkatilanteissa ja poikkeusoloissa. Hätäkeskuslaitoksen toiminnallinen ohjaus kuuluu yhteistyössä sisäasiainministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle. Laitoksen johtosuhteita selkeytetään ja niistä säädetään lailla nykyistä kattavammin. Hätäkeskuslaitokselle kuuluvista keskeisistä tehtävistä ja päivystystehtäviä hoitavan henkilöstön tehtävistä säädetään lain tasolla. Ja tämä kaikki siksi, että myös muutoksissa ihmisten turvallisuus taataan.

Ymmärrämme erittäin hyvin, että hätäkeskusten sijaintipaikoista tehty päätös on ollut erittäin raskas niille maakunnille, jotka joutuvat luopumaan hätäkeskuksesta. Kansanedustajat näissä maakunnissa tekivät hyvää yhteistyötä yli puoluerajojen yrittäessään vaikuttaa sijoituspaikkapäätökseen.

Ihmisten turvallisuus on niin tärkeä asia, että sillä ei ole syytä politikoida. Arvostamamme edustaja Kankaanniemi irrotti nyt kaksi toisiinsa kuulumatonta asiaa tavalla, joka oli pakko oikaista.

TIMO KORHONEN kansanedustaja ELSI KATAINEN kansanedustaja OIVA KALTIOKUMPU kansanedustaja hallintovaliokunnan keskustaryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.