Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Miten huolehtia Suomen ilmatilan koskemattomuudesta? Onko siihen tehokkain tapa huipputekninen hävittäjä vai moderni ilmatorjunta eri korkeuksille yltävine ohjuksineen?

Yhdysvaltain F-35 on elektronisen sodankäynnin ominaisuuksiltaan vahva muihin Suomen ehdokaskoneisiin nähden. Sillä on tehokkaat sensorit kerätä ja jakaa tietoa muille puolustushaaroille yhteisoperaatioihin.

Kuitenkin koneen häiveominaisuuksien hyöty on kyseenalainen, kone on kallis ja taisteluominaisuuksiltaan vain keskikertainen.

F-35-koneen häiveominaisuudet jäävät lyhytaikaisiksi, koska matalia aaltopituuksia hyödyntävät tutkat paljastavat myös häivehävittäjän. Venäjä otti oman tutkansa käyttöön jo 2013, ja sen jälkeen vastaavan on kehittänyt myös Kiina.

Tämän takia monissa konetyypeissä, esimerkiksi Ruotsin Gripenissä ja SuperHornetin Growler-versiossa, huomio on kiinnitetty vastustajan tutkien häiritsemiseen eikä niiltä piiloutumiseen.

Yksimoottoriseksi hävittäjäksi F-35 on painava – Gripeniin verrattuna yli puolitoistakertaisesti. Siksi kone on nopeudeltaan ja nousukyvyltään hidas torjuntahävittäjäksi sekä yliääninopeudella vastustajiaan kömpelömpi.

Lisäksi sen asemäärä on heikko: Nykyisellään sen runkoon mahtuu neljä ohjusta, kun kilpailevissa koneissa ja venäläisissä niitä on vähintään kaksinkertaisesti, Gripenissä 10 ja nykyisessä Hornetissa 12 sekä ranskalaisessa Rafalessa 14. Gripenin useasta ripustimesta huolimatta sen kyky kantaa asepainoa on puolet muita heikompi.

F-35:n suurimmat ongelmat ovat sen huolto ja hinta. Yhdysvallat ei anna ostajille pääsyä koneen erikseen salattuihin ohjelmajärjestelmiin. Koneen laajat huollot voidaan nykyisellään toteuttaa Euroopassa vain Italiassa ja brexit-Britanniassa.

Toiseksi F-35-koneen hinta on karannut pilviin. Norjan Nato-hinta 52 koneelle 30 vuoden elinkaarikustannukset mukaan lukien on 29 miljardia euroa. Saab on kertonut 64 Gripenin 30 vuoden kustannuksin tulevan maksamaan Suomelle 10 miljardia – mikä sekin on suuri määrä rahaa.

 

Hankittavan konetyypin pitäisi kyetä seuraamaan kehitystä jopa 2070-luvulle saakka. ”Viidennen sukupolven” koneiden osalta tämä vaatii resursseja.

Riittävätkö Saabin tai muiden eurooppalaisten valmistajien resurssit tähän? Kehitys on joka tapauksessa menossa kohti miehittämättömiä, itsenäisesti toimivia, lentäviä tiedustelu- ja aselavetteja, joiden nopeus, ketteryys ja aseistus ovat miehitettyjä koneita parempia.

Hävittäjistä on paljon tietoa, osin ristiriitaistakin, ja ne ovat olleet paljon julkisuudessa esillä, mutta niiden vaihtoehto, ohjukset, vähemmän.

Olisiko viisasta ajatella, että koneita hankittaisiin rauhanajan ilmavalvontaan yhden parven verran ja rakennettaisiin kriisiajan ilmapuolustus miehittämättömien ilma-alusten ja eri korkeuksille yltävien ohjuksien varaan?

Hävittäjämiljardeilla saavutettaisiin hajautettu ilmatorjunta, jota vastustajan olisi vaikea eliminoida. Lisäksi rahaa jäisi paremmin myös muille puolustushaaroille, esimerkiksi nykyisin tehokkaiden raketinheittimien ja niiden rakettien sekä raketinheittimiin sopivien ohjusten hankintaan.

Suomen puolustusmäärärahat ovat rajalliset ja on harkittava, mikä tuo parhaiten kustannustehokasta uskottavuutta maanpuolustuksemme vahvuusalueille.

 

Siviilipoliitikkojen vastuulle jää hävittäjähankinnan loppusumman tolkullisuus.

Toivottavasti päätös tehdään avoimesti ja demokratian lähtökohtia kunnioittaen. Ei ole hyvä, jos puolustusministeri joutuu myöhemmin, Hornet-päätöksen tapaan, kuvaamaan päätösprosessia ”rumaksi tempuksi”.

Tapani Huovila

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Toinen aste on toista maata

Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.