Hävittävätkö nykypoliitikot itsenäisen Suomen ja ihmisyyden?

Hävittävätkö poliitikot Suomesta ihmisyyden? Tämän asian pohdinta on juuri nyt ajankohtainen, kun Suomi vuosi sitten juhli 100-vuotista itsenäisyyttään ja sai siitä laajasti kansainvälistä arvostusta.

Käsillä oleva 101. itsenäisyyspäivä on siitä erikoinen, että se vietetään sotilasliitto Naton varjossa mutta korkein poliittinen johto ei ole päästänyt kansaa tästä keskustelemaan. Kaikissa mielipidemittauksissa ainakin 60% Suomen kansalaisista vastustaa Natoon liittymistä.

Minua sotaveteraanina tämä tilanne riipaisee syvällisesti. Olen kahdessa viime sodassa etulinjan ryhmänjohtajana ollut puolustamassa Suomen itsenäisyyttä.

Sotien jälkeen Suomen silloiset johtajat J.K. Paasikivi ja Urho Kekkonen tiesivät, että 92 500 miestä makaa sankarihaudoissa. He olivat yksimielisiä siitä, että Suomella ei näyttänyt olevan mitään muuta mahdollisuutta säilyä itsenäisenä ja riippumattomana valtiona kuin pysyä sotilasliittojen ulkopuolella.

Suomen ulkopolitiikassa tapahtui 24.6.2014 ratkaiseva käänne, kun pääministeriksi tuli kokoomuksen Alexander Stubb. Suomi allekirjoitti jo 4.9. 2014 Naton kanssa isäntämaasopimuksen, joka mahdollistaa Natolle sotaharjoituksensa myös Suomen alueella. Tämän ratkaisun jälkeen kokoomus selvästi havaitsi, että ulkopolitiikassa mennään nyt väärään suuntaan ja vaihtoi puheenjohtajaa. Stubbin pääministerikausi kesti vain 24.6.2014–29.5.2015.

Keskustassa kehitys on huolestuttavaa. Seurasin tarkkaan viime eduskuntavaaleja ja tiedän, että keskustan eduskuntaryhmään ei päässyt ketään, joka olisi ilmoittanut kannattavansa Suomen sotilasliitto Natoon liittymistä.

Mutta pääministeri Juha Sipilä teettikin puolue-elimillä päätöksen, ettei Paavo Väyrystä hyväksytäkään keskustan eduskuntaryhmään, vaikka hänet on tähän tehtävään viime eduskuntavaaleissa valittu 6 889 äänellä. Vuoden 2015 eurovaaleissa Väyrynen valittiin EU-parlamenttiin 69 360 äänellä.

Näin Sipilä petti keskustan äänestäjät ja käänsi koko eduskunnan kannattamaan kokoomuksen sotilasliitto Natoon liittymistä kannattavaa ulkopolitiikkaa.

Suomi pelastui ainakin marraskuun 8. päivänä kokoomuksen yritykseltä saada Stubb EU-komission puheenjohtajaksi, kun saksalainen Manfred Weber voitti Stubbin keskustaoikeiston EPP:n äänestyksessä Helsingissä. Nyt itsenäisen Suomen tulevaisuus on kokonaan presidentti Sauli Niinistön ratkaisujen varassa.

Toivon, että Niinistön laajat kansainväliset yhteydet auttaisivat häntä näkemään, kuinka suuri merkitys koko maailmalle on sillä, että Suomen valtapolitiikassa kunnioitetaan ihmisyyttä.

Suomen ja Venäjän välisen rajan täytyy säilyä rauhan rajana, jos Suomi haluaa valtiollisen itsenäisyytensä säilyttää.

Heimo Linna

sotaveteraani

entinen kansanedustaja ja ministeri

Perho

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

Luonnonvarakeskuksen johto Jyväskylään

Opettajan näkökulma loma-aikojen muutokseen

Jäyhälläkin on järki

Pesäpallo on jyväskyläläisille tärkeää - ja se pysyy Hippoksella

Lyhyet

Lyhyet

Sähköautot, unta vai totta?

Tehoa Suomen talouteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.