Hölmöä ja noloa

Sota Afganistanissa on kestänyt jo 13 vuotta. Länsimaiden suunnitelmissa on vetäytyä pois maasta tänä vuonna. Sotimista on perusteltu taleban-hallinnon julmuudella, naisten ja tyttöjen huonolla asemalla ja tietysti myös taistelulla terroristeja vastaan.

Länsimaiden suhtautuminen Lähi-idän tilanteeseen ja ihmisoikeuksiin on hyvin kaksinaismoralistista. Al-Qaidan ja Yhdysvaltojen välinen vihanpito alkoi vuoden 1991 Persianlahden sodasta, jonka perusteluna oli Irakin ajaminen pois Kuwaitista ja Saudi-Arabian suojeleminen Saddam Husseinin johtaman Irakin muodostamalta uhalta.

Terroristijärjestö Al-Qaida perustettiin Afganistanissa, missä islamistit taistelivat kommunisteja ja Neuvostoliiton miehitystä vastaan ja saivat rahoitusta Yhdysvalloilta ja Saudi-Arabialta. Osama bin Laden suuttui Yhdysvalloille sen lähettyä joukkoja Saudi-Arabiaan ja Saudi-Arabialle sen päästettyä vääräuskoisia pyhään maahan. Tämän seurauksena Al-Qaida teki syyskuun 11. päivän iskut vuonna 2001.

Saudi-Arabian kuningaskunnan ihmisoikeustilanne on maailman huonoimpia, erityisesti naisten asema on surkea. Diktatuurivaltio Saudia-Arabia on yksi niistä harvoista maista, joissa lapsiavioliitot ovat laillisia. Eikä pelkästään laillisia vaan yleisiä ja suorastaan suositeltuja.

1990-luvun alussa länsimaat ”unohtivat” kertoa tästä, vain Saddam Husseinin hallinnon raakuudet muistettiin. Olisi tietysti ollut noloa, jos kansalaiset olisivat huomanneet, että heidän hallituksensa käyvät sotaa pedofiilien puolesta.

Saddamin maallistuneempi hallinto olisi todennäköisesti kieltänyt pedofilian, jos se olisi miehittänyt Saudi-Arabian. Kuinka uskottavalta tuntuu väite, että Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset liittolaiset ovat Afganistanissa puolustamassa ihmisoikeuksia, kun maat ovat jo yli 20 vuotta olleet yhden maailman pahimman naisten ja tyttöjen sortajavaltion läheisiä liittolaisia ja ystäviä?

Mutta sotiminen vain jatkuu. Nyt Yhdysvallat on koonnut Isis-järjestön vastaisen liittouman, jonka tarkoituksena on pyyhkäistä pois maan pinnalta ”kuoleman verkosto”, joksi Barack Obama Isisiä kutsuu. Liittoumassa ovat mukana Saudi-Arabian kuningaskunta ja Irakin tasavalta, jonka nykyhallitus myös suunnittelee lapsiavioliittojen laillistamista. Nyt länsimailla on liittolaisinaan jo kaksi lastenraiskaajavaltiota.

Obama on sanonut, ettei Yhdysvallat enää halua tehdä Irakin sodan kaltaisia virheitä. Mutta virhe on taidettu jo tehdä.

Taisteleminen yhden roistoporukan kanssa toista roistoporukkaa vastaan ei edistä ihmisoikeuksia eikä vähennä terrorismia. Se on vain yksinkertaisesti hölmöä ja noloa.

Vesa Höijer

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.